fbpx

Митниците с максимално негативна прогноза за приходите през 2023-та

Тази година се очаква да съберем с над 1.4 млрд. лв. по-малко приходи в сравнение с предходната година и с около 700 млн. лв. по-малко в сравнение с актуализираната бюджетна прогноза на Министерството на финансите. Това заяви директорът на Агенция „Митници“ Павел Геренски, цитиран от „Дневник“, по време на изслушването му в парламентарната комисия по бюджет и финанси.

Той уточнява, че тази прогноза е консервативна, тоест максимално негативна, която е направена такава заради загрижеността на ръководството на агенцията.

От отговорите на въпросите се разбра, че спадът е спрямо високите приходи от 2022 г., когато записаните в бюджета стойности, бяха преизпълнени.

В същото време спрямо записаното в бюджета се очаква неизпълнение на приходите от ДДС при вноса с 641.7 млн. лв., на митата с малко над 70 млн. лв., а при акцизите се очаква да се съберат с 14.1 млн. лв. повече.

Геренски напомня, че основен източник на приходи в бюджета са тези от ДДС и акциз, докато митата са с нетолкова голям принос, още повече, че две трети от тях отиват в общоевропейския бюджет. Всяка година митата намаляват като ставки и съответно като обща сума.

При акциза повечето ставки са специфични и не се влияят от декларираната стойност, а са важни обемите, обяснява Геренски, отбелязвайки като тенденция от миналата година да се увеличават внесените физически обеми.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"