fbpx

ОПЕК не повиши прогнозата си за световното търсене на петрол

Групата производители на петрол ОПЕК повиши прогнозата си за ръста на търсенето на петрол в Китай през тази година, но остави глобалната си прогноза стабилна, позовавайки се на потенциални рискове за спад, като тавана на дълга на САЩ.

Световното търсене на петрол през 2023 г. ще нарасне с 2,33 милиона барела на ден (bpd), или 2,3%, се посочва в месечния доклад на ОПЕК, цитиран от Ройтерс. Това е почти непроменено от 2,32 милиона барела на ден, прогнозирани миналия месец.

Бяха направени незначителни корекции нагоре поради по-доброто от очакваното представяне на китайската икономика, докато други региони се очаква да видят леки спадове поради икономически предизвикателства, които вероятно ще натежат върху търсенето на петрол“, се казва в доклада на ОПЕК.

ОПЕК, Русия и други съюзници, известни като ОПЕК+, изненадаха петролния пазар на 2 април с обявяване на нови целеви съкращения на производството, добавяйки към вече въведените ограничения. Цените на петрола първоначално се покачиха, но бяха подложени на натиск от по-нататъшни увеличения на лихвените проценти и опасения относно тавана на дълга на САЩ.

Търсенето на петрол в Китай сега се очаква да нарасне с 800 000 барела на ден, сочи ОПЕК, спрямо прогнозата за 760 000 барела на ден миналия месец.

Данните за ръста на глобалното търсене останаха непроменени за трети пореден месец и ОПЕК остави прогнозата си за икономическия растеж за 2023 г. на 2,6%, позовавайки се на потенциални рискове за спад като постоянна инфлация и увеличаване на плащанията по дълга поради по-високи лихвени проценти.

Тъй като могат да възникнат допълнителни предизвикателства, свързани с дълга, геополитическата несигурност продължава и инфлацията продължава“, каза ОПЕК в своя икономически коментар. „В допълнение, въпросът с тавана на дълга на САЩ досега не е решен, въпрос, който може да има икономически последици“, отбелязва още документът.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"