fbpx

От 2024 година общото зарядно става задължително в ЕС

Съветът на Европейския съюз одобри окончателно Директивата за общото зарядно устройство, което означава, че през 2024 г. портът USB-C ще стане задължителен за цял спектър от електронни устройства, като мобилни телефони, таблети и слушалки. Вече няма да е необходимо при всяка покупка на нов мобилен телефон или подобно устройство да се взема различно зарядно устройство: всички те ще могат да се зареждат с едно и също зарядно устройство.

Наличието на общо зарядно устройство ще подобри удобството за потребителите чрез хармонизиране на интерфейсите за зареждане и технологиите за бързо зареждане и ще намали значително отпадъците от електронно оборудване.

След като днес Съветът одобри позицията на Европейския парламент, законодателният акт се смята за приет.

Предстои решението да бъде подписано от председателите на Европейския парламент и на Съвета, след което ще бъде публикувано в Официален вестник на Европейския съюз и ще влезе в сила 20 дни след това публикуване. Новите правила започват да се прилагат 24 месеца след влизането в сила.

Освен това всички лаптопи също ще бъдат обхванати от тези нови правила 40 месеца след влизането в сила на директивата.

Установено е, че домакинствата разполагат поне с по три зарядни устройства за мобилни телефони. Всяка година тези зарядни устройства водят до 11 000 тона отпадъци от електронно оборудване. Наличието на зарядно устройство, което да е съвместимо с множество устройства, ще спести пари и време и ще ни помогне да намалим отпадъците от електронно оборудване.

За да могат потребителите да знаят точно какво купуват, директивата въвежда пиктограма, указваща дали с новото устройство се предлага зарядно, както и етикет, посочващ характеристиките на зареждане.

Директивата дава възможност на потребителите да избират дали да закупят ново устройство със или без зарядно. Това не само ще им спести пари, но и ще намали отпадъците от електронно оборудване, свързани с производството, транспортирането и обезвреждането на зарядни устройства. Възможността тази необвързана продажба да стане задължителна ще бъде оценена от Комисията четири години след влизането в сила на директивата.

Въпреки че става все по-популярно, безжичното зареждане все още не е хармонизирано за всички устройства. За да може тази технология да стане налична за повече устройства, Комисията ще работи за хармонизирането на безжичното зареждане за електронните устройства, както и на оперативната съвместимост въз основа на технологичното развитие.

Категории засегнати устройства

Новите правила се прилагат за множество различни преносими устройства, а именно:

  • мобилни телефони
  • таблети и четци
  • цифрови фотоапарати и конзоли за видеоигри
  • слушалки, безжични слушалки и преносими високоговорители
  • безжични мишки и клавиатури
  • преносими навигационни системи



Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"