fbpx

Отлага се преразглеждането на ценовия таван на руския петрол

Официални представители на Г-7 са се съгласили да преразгледат нивото на тавана на цените за износа на руски петрол през март – по-късно от първоначално планираното. Така ще се даде време за оценка на пазара, след като бъдат поставени още тавани за петролни продукти от Русия, съобщиава Министерството на финансите на САЩ, цитирано от Ройтерс.

Икономиките на Г-7, Европейският съюз и Австралия се споразумяха на 5 декември да забранят използването на доставени от Запада морски застраховки, финанси и посредничество за доставян по море руски петрол на цена над 60 долара за барел.

Коалицията планира на 5 февруари да постави две горни граници за руски петролни продукти, една за продукти, които се търгуват с надценка спрямо суровината, като дизел или газьол, и една за продукти, които се търгуват с отстъпка спрямо суровината, като мазут.

„Представителите се съгласиха, че този подход ще калибрира по-добре политиката за ограничаване на цените за рафинираните продукти, предвид широкия диапазон от пазарни цени, на които се търгуват тези продукти“, изтъкват от Министерството на финансите, след като заместник-министърът на финансите на САЩ Уоли Адейемо се срещна виртуално с хора от коалицията около Г-7 и ЕС.

Първоначално се планираше нивото на тавана да бъде преразгледано някъде през февруари, два месеца след прилагането му.

От Министерството на финансите на САЩ изтъкват, че таванът на цените на петрола има две цели: намаляване на приходите на Русия чрез институционализиране на големи отстъпки за нейния петрол, купуван от големи потребители като Китай и Индия, и гарантиране на доброто снабдяване на световните петролни пазари.

Докато таванът на цените продължава да отговаря на двойните цели на коалицията, страните се съгласиха да предприемат преглед на нивото на тавана на цените на суровия петрол през март“, уточнява Министерството на финансите.

Датата през март позволява на коалицията да оцени развитието на световните пазари след въвеждането на ограниченията за рафинираните продукти и да бъде информирана за техническия преглед на ЕС за ограничението на цената на суровия петрол, се казва още в съобщението цитирано от Ройтерс.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"