fbpx

Отнеха лиценза на „Евроинс Румъния“

Румънският финансов надзор е отнел лиценза на българската застрахователна компания „Евроинс Румъния“, съобщава Медиапул, позовавайки се на ASF. Срещу компанията е започнала процедура за обявяване в несъстоятелност, а Застрахователният гаранционен фонд (FGA) е назначен за временен администратор на дружеството.

Припомня се, че „Еврохолд“, който е собственик на дружеството, купи ЧЕЗ – доставчикът на ток за Югозападна България.

Председателят на Надзорния съвет на „Еврохолд България“ Асен Христов коментира преди време пред БНТ, че става въпрос за организирана атака срещу „Евроинс Румъния“ от страна на румънския финансов регулатор ASF, както и на опити за превземане и кражба на бизнеса на дружеството в Румъния, което е с 31% от пазарния дял на „Гражданската отговорност“ в северната ни съседка.

Асен Христов предупреди преди време, припомня Медиапул, че случаят може да се отрази на цялата българска икономика, тъй като компанията е инвестирала над 200 млн. лева на Българската фондова борса. Христов не изключи и вероятността за „малка криза в енергетиката“, макар че по думите му, това не означава, че няма да има ток.

Междувременно от Еврохолд разпространиха изявление по повод ситуацията в Румъния:

„Извън Евроинс Румъния, всички други дъщерни дружества и бизнеси на Еврохолд на всички останали 11 пазара, на които те оперират, включително застрахователни и енергийни, работят и ще продължат да работят както обикновено и без никакви проблеми, обслужвайки своите клиенти и задължения и изпълнявайки своите бизнес планове за годината.

Както беше заявено в началото на февруари, когато Еврохолд алармира публично за незаконните действия срещу Евроинс Румъния, през изминалия месец и половина ръководството на холдинга предприе всички необходими действия, които да предпазят останалите дружества от групата и да гарантират тяхното стабилно и нормално функциониране. В тази връзка, казусът с Евроинс Румъния няма да засегне по никакъв начин дейността на останалите дружества от групата.

Във връзка с решението на финансовия регулатор в Румъния срещу Евроинс Румъния, холдингът е стартирал процедура по оспорване на това решение във всички компетентни съдилища в Европа и по света.“

Кратко съобщение и от Комисията за финансов надзор потвърждава обявеното от Еврохолд:

Euroins Romania Asigurare-Reasigurare S.A. не извършва застрахователна дейност в Република България. Решението на румънския надзорен орган не засяга застрахованите лица в българските застрахователни дружества от групата на „Евроинс Иншурънс Груп“ АД. В резултат на осъществявания от КФН надзор не са констатирани проблеми с платежоспособността нито на индивидуалните дружества от групата на „Евроинс Иншурънс Груп“ АД, нито на групата като цяло.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"