Пари за иновации има, уверява министър Пулев

Пари за иновации има, уверява министър Пулев

Пари за иновации има. Планът за възстановяване и устойчивост (ПВУ) работи. Само по линия на Министерството на иновациите и растежа (МИР) по ПВУ до края на годината за микро-, малките и средните компании има предвидени 600 млн. лв. с основен фокус – иновации.

Това заявява министърът на иновациите Александър Пулев по време на откриването на Български иновационен форум в София тех парк.

Пулев отбеляза като голям успех първата отворена в България мярка за бизнеса по плана за възстановяване, по която се кандидатстваше до 21 септември.

Над 2500 фирми кандидатстваха, а очакванията ни бяха за около 1300 проектни предложения. 260 млн. лв. ще получи малкият и среден бизнес за иновации и модернизация по нея“, изтъква Пулев. Той информира, че до дни се отваря и втора процедура по ПВУ – за ИКТ решение и киберсигурност. Тя е с бюджет 30,6 млн. лв. и с мярката предприятията ще могат да си направят уебсайтове, мобилни приложения, онлайн магазини, системи за управление и др. Българските компании могат да получат грантове от 3000 лв. до 20 000 лв., като няма да се налага съфинансиране, стана ясно още от думите му.

България на иновативното дъно в ЕС

из Европейския сравнителен доклад за иновациите за 2022 г.

Предстои да бъде отворена за кандидатстване и третата мярка за бизнеса по ПВУ – тя е за изграждане на ВЕИ за собствено производство и съхранение на енергия (фотоволтаици и батерии) с бюджет 200 млн. лв., а четвъртата е за иновации, развойни дейности и интелектуална собственост с общ бюджет от 120 млн. лв.

От ведомството припомнят, че в началото на месеца министър Пулев подписа в Абу Даби меморандум за стратегическо партньорство в областта на технологиите на бъдещето с водещата технологична организация на ОАЕ, зад която са капиталите на държавния инвестиционен фонд на Абу Даби и американски специализиран технологичен фонд.

Структурата разчита на екип от учени и инженери на световно ниво и е специализиран в развойна дейност във високи технологии, а от скоро реализира и директни инвестиции в сферата на дигиталната свързаност, изкуствения интелект, като и ще осъществява допълнителни дялови инвестиции в иновативни стартиращи компании. Очаква се в края на седмицата представители на организацията да пристигнат у нас за партньорства с български иновативни предприятия.
Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"