fbpx

Цените на петрола рухнаха до 9-месечно дъно

Цените на петрола достигнаха деветмесечно дъно, тласкани от очаквания спад в търсенето на горива, тъй като повишаващите се лихвени проценти повишават и вероятността от глобална рецесия, като допълнителен ценови натиск идва от поскъпването на щатския долар, пише Ройтерс.

Фючърсите на суровия петрол Brent за ноември се понижиха с 82 цента, или 1%, до 85,33 долара за барел. Договорът падна до $84,51, най-ниското ниво от 14 януари.

Американският суров петрол West Texas Intermediate (WTI) с доставка през ноември падна със 74 цента, или 0,9%, до $78. WTI падна до $77,21, най-ниското ниво от 6 януари.

Припомня се, че и двете позиции се сринаха с около 5% в петък, 23 септември.

В същото време доларовият индекс, който измерва зелените пари спрямо кошница от основни валути, се покачи до 20-годишен връх. По-силният долар има тенденция да ограничава търсенето на петрол, деноминиран в долари.

Въздействието на силния долар върху цените на петрола е най-изразено от повече от година, показват данните на Refinitiv Eikon.

Междувременно увеличенията на лихвените проценти, наложени от централните банки в много страни потребителки на петрол, за да се борят с растящата инфлация, повишиха опасенията от икономическо забавяне и съпътстващия го спад в търсенето на петрол.

На фона на затягането на глобалната парична политика от ключовите централни банки за потушаване на повишената инфлация, великолепното покачване на зелените пари към върхове от повече от две десетилетия повиши опасенията за икономическо забавяне и действа като ключов насрещен вятър за цените на суровия петрол“, коментира Суганда Сачдева от Religare Broking, цитиран от Ройтерс.

Известна подкрепа на цените оказват смущенията на петролния пазар от войната в Украйна  и предстоящото през декември влизане в сила на санкциите на ЕС спрямо рускияь петрол..

Вниманието се насочва към това, какво ще направят Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и съюзниците, водени от Русия, известни като ОПЕК+, когато се срещнат на 5 октомври, след като на предишната си среща се споразумяха да намалят умерено добива.

Въпреки това ОПЕК+ произвежда доста под целевия си добив, което означава, че по-нататъшно намаляване може да няма голямо влияние върху предлагането. Данните от миналата седмица показаха, че ОПЕК+ е пропуснала целта си с 3,58 милиона барела на ден през август, което е по-голям дефицит от юли.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"