TikTok заплашени от близо $30 млн. глоба във Великобритания

TikTok заплашени от близо $30 млн. глоба във Великобритания

Великобритания може да глоби TikTok с 27 милиона паунда (28,91 милиона долара) след разследване, установило, че приложението за кратки видеа може да е нарушило британския закон за защита на данните, като не е защитило поверителността на децата, използващи платформата, съобщава Ройтерс.

Разследването установява, че TikTok може да е обработвал данни на деца под 13-годишна възраст без съответното родителско съгласие и не е успял да предостави правилна информация на своите потребители по прозрачен начин.

Службата на комисаря по информацията (ICO) издаде на TikTok и TikTok Information Technologies UK Ltd „известие за намерение“, се казва в изявление на регулатора, цитирано от агенцията.

Компаниите, предоставящи цифрови услуги, имат законово задължение да въведат тези защити, но нашето предварително мнение е, че TikTok не отговаря на това изискване“, изтъква комисар Джон Едуардс.

„Въпреки че уважаваме ролята на ICO за защита на поверителността в Обединеното кралство, ние не сме съгласни с изразените предварителни становища и възнамеряваме да отговорим официално на ICO своевременно“, се казва в изявление на TikTok в изявление, изпратено до Reuters.

Според предварителната позиция на ICO нарушението на TikTok е е било в периода между май 2018 г. и юли 2020 г. През юли комисията по търговията на Сената на САЩ гласува да одобри мярка, която ще повиши възрастта до 16 години, на която децата получават специална защита на поверителността онлайн и ще забрани насочена реклама към деца от компании като TikTok и Snapchat без съгласие.
Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"