fbpx

ЕС отлага налагането на ценови таван за руския петрол

В стремежа си да постигне споразумение за налагане на таван на цените на руския петрол, ЕС вероятно ще отложи сделката по въпроса, докато не бъде договорен по-широк пакет от санкции, съобщава Блумбърг.

Кипър и Унгария са сред страните, които са се противопоставили на предложението за ограничение на петрола, информират запознати с текущите преговори.

Информацията на агенцията сочи, че до 5 декември, когато влизат в сила приетите по-рано мерки на ЕС, забраняващи вноса на петрол по вода, както и услугите, необходими за транспортирането му, трябва да бъдат изгладени много подробности, включително на каква цена съюзниците ще определят тавана.

Стремежът на ЕС да наложи таван на цените на руския петрол, което е и целта на САЩ, трябва да предпази цената на суровината от скок и да лишат Москва от приходи от продажби на енергия. Групата на седемте постигна политическо споразумение за горна граница по-рано този месец и комисията заяви, че ще работи за изпълнение на предложението.

Европейската комисия се е срещнала с държавите-членки през уикенда, за да се опита да намери компромис относно пакета от ограничителни мерки, съобщава още Блумбърг. Страните настояват за постигане на предварителна сделка преди неформалната среща на лидерите на ЕС в Прага на 6 октомври.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"