fbpx

Парите на санкционираните от САЩ вече са замразени, убеден банкер

Банка, която оперира с човек, обект на санкции по закона „Магнитски“, ще бяга като дявол от тамян, коментира пред „Нова телевизия“ Левон Хампарцумян, дългогодишен изпълнителен директор на „Уникредит Булбанк“.
По думите му, финансовите институции ще гледат да се отърват от тези банкови отношения, като допусна, че това вече се е и случило.

Той изтъква, че парите в банки на санкционираните от САЩ в момента са замразени, което означава, че влиянието им в икономиката и политиката доста рязко се пресича, каквато е и целта на санкциите.

По любопитната тема, дали ако санкциониран човек се опита да изтегли пари с карта от банкомат в Дубай например, това ще бъде възможно, банкерът обясни, че в крайна сметка това също е обект на санкции, макар че броят на банковите трансакции, чиито сетълмент се прави в САЩ, да са милиарди всеки ден.

Хампарцумян коментира, че санкциите не означават практическа забрана за другите да работят с тези бизнеси, но са форма на предупреждение да си помислят дали да продължат да го правят.

По думите му, санкциите са направени така, че да затруднят фирмите максимално, до степен да ги извадят поне от бизнеса в развития свят“.

Според Левон Хампарцумян ефектът върху икономиката от блокирането на парите на санкционираните ще е позитивен, тъй като става дума за фирми, които ползват преференциално публичен ресурс, олигархичните отношения водят до блокажи в икономиката, които пък намаляват генерирането на ново богатство.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"