fbpx

Първи пробив на изкуственото месо по пътя му към пазара

Калифорнийската компания Upside Foods направи важна стъпка към получаване на зелена светлина от Администрацията по храните и лекарствата (FDA) за използването за храна на отгледано в лаборатория пилешко месо, пише RFI.

Американските потребители няма да намерят още от утре в супермаркетите си произведено в лабораториите пилешко месо. Но е преминат важен етап в тази посока от Американската агенция по храните и лекарствата (FDA). Тя „внимателно“ е проучила методите и данните, предоставени Upside Foods, която отглежда животински клетки за производство на пилешко месо. FDA казва, че „няма допълнителни въпроси относно направените заключения за безопасност.“ Това се случва за първи път в Съединените щати.

И макар FDA да уточни, че „този извод не означава началото на процес на одобрение“, Upside Foods обявява, че е постигната победа. „Ние наново пишем историята, като ставаме първата компания, която получава такова писмо от FDA за клетъчното месо“, се хвали Ума Валети, съосновател и главен изпълнителен директор. Каквото и да е, Upside Foods ще трябва да получи още множество разрешения, преди да започне да мисли за комерсиализация и най-важното – ще трябва да успее да гарантаира производството в големи количества и на по-ниска цена.

Панирани хапки в Сингапур

Има много нови компании, които разработват алтернативи на месото. Не всички от тях работят по едни и същи методи. На този етап най-напреднала е работата по създаване на растителни заместители, имитиращи месо, но без да съдържат никакви животински протеини. Тези продукти вече се предлагат на пазара и с най-голям успех – на американския пазар. Много големи компании от хранително-вкусовата промишленост, включително световният лидер Nestlé, са закупили фирми, произвеждащи заместители на месото и рибата. Upside Foods работи в много различна посока – предлагането на „истинско“ месо, отгледано в лаборатория без ферми и без клане.

Нейният конкурент – Eat Just, са първите, които получиха разрешение за търговия с изкуствено месо – панирани хапки – в Сингапур през 2020 г. През май фирмата подписа споразумение с производител на оборудване за изработване на гигантски вани, където се надява да произвежда пилешко и говеждо месо в големи количества.

Други компании предпочетоха да се насочат към гигантския пазар на храни за домашни любимци. Bond Pet Foods, фима от Колорадо, създава животински протеини чрез процес на микробиологична ферментация, предназначени за хранене на кучета.

Техниките за клетъчно култивиране първоначално са разработени за медицинско приложение. След представянето през 2013 г. на първата мускулна тъкан, култивирана in vitro за хранителни цели, резултатите в това отношение се умножиха.

За няколко години броят на фирмите, интересуващи се от тях, се увеличи съществено, привличайки значително финансиране. Големи световни компании от хранително-вкусовата промишленост и от технологичния сектор се включват в разработките. Производителите са оптимисти за перспективите и заявяват, че масовото производство на продукти, имитиращи в различни форми месото на сухоземни или водни животни, може да започне в рамките на пет или десет години.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"