fbpx

Петков коментира с евролидери варианта спиране износа на ток при екстремна ситуация

Европейските страни се отнасят с разбиране към варианта България да спре износа на ток при екстремна ситуация. Това заяви премиерът Петков преди началото на неформалния Европейски съвет, който се провежда във Версай.

По-рано през деня българският премиер е разговарял с министъра на икономиката, финансите и индустрията на Франция Бруно льо Мер.

Според Петков страната ни трябва да помисли и за сценарий, при който Русия спира доставките на газ. „Аз не вярвам, че ще се стигне дотам, но както вече неведнъж заявих, единственият начин България да се справи с такъв казус, е да спре експорта на ток в екстремалната ситуация. Хубавото е, че виждам разбиране от европейските колеги по темата“, отбелязва Кирил Петков. Премиерът добавя, че България активно работи както за приключването на изграждането на гръцката газовата връзка, така и се фокусира върху инвестиции в алтернативни източници на енергия като геотермалната и соларни батерии. С всички тези действия страната ни ще постигне целта за енергийна независимост, каза българският премиер.

В отговор на журналистически въпрос каква е позицията на страната ни за общ европейски заем заради рекордните цени на газа, Петков заявява, че следва да се обмисли грантов механизъм, чрез който общността ще покаже, че е готова да поеме разхода.

Европейските партньори да подкрепят финансово България и страните, близо до войната в Украйна, които приемат бежанци на своя територия, тъй като не може самостоятелно всяка страна членка да се справи с оказването на подкрепа на хората, които бягат от войната и затова е нужен общ европейски отговор, коментира още Петков.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"