fbpx

Петков обеща промяна на механизма, така че бизнесът да купува ток дългосрочно

Финансовата подкрепа, която получават от държавата всички небитови крайни клиенти заради високите цени на електроенергията, ще продължи и през месец април.

Това съобщи премиерът Петков след двучасова среща с работодателските организации, на която присъстваха още вицепремиерът Корнелия Нинова и министърът на енергетиката Александър Николов.

Припомняме, в момента държавата компенсира бизнеса със 75% от разликата между действителната пазарна цена за съответния месец на БНЕБ, пазар „Ден напред“, и действителната пазарна цена за м. юли м. г. (185,59 лв./MWh), но не повече от 250 лв./MWh. В писмо до премиера работодателите поискаха този таван да отпадне, тъй като цените на тока в сегмента „Ден напред“ скочиха до огромни стойности.

Целта на подкрепата на държавата към бизнеса е икономиката да се стабилизира, да бъдат подпомогнати предприятията да оцелеят в настоящата безпрецедентна криза и да бъдат запазени работните места.

Министър-председателят Петков поясни, че за разлика от настоящата ситуация, при която бизнесът купува електроенергия за ден напред, новият механизъм ще стимулира сключването на дългосрочни договори за електроенергия. По този начин ще бъдат преодолени флуктуациите на пазара и ще се увеличи делът на дългосрочните договори. „За съжаление в последните 10 години това не беше направено. Ако имахме такъв механизъм, в момента бизнесът нямаше да бъде изправен пред настоящите рискове. Радвам се, че сега заедно ще го реализираме и то в много бърз порядък“, категоричен бе премиерът.

Целта е работещият и в момента механизъм за компенсациите да продължи да се използва и занапред, като конкретните параметри на подпомагането ще бъдат изяснени до края на тази седмица, съобщи след срещата министър Николов.

Нинова, от своя страна, потвърди това, като изтъкна, че до дни ще са ясни новrте цифри за компенсиращия механизъм.

Енергийният министър посочи още, че паралелно с това държавата ще разгледа и всички възможни механизми, които могат да осигурят предвидимост на бизнеса по отношение на енергийните му разходи. Сред тях са например структурата на пазара, дългосрочните договори за електроенергия и други.

От името на работодателите председателят на БСК Добри Митрев изрази удовлетворението от това, че се е провел конструктивен разговор и че правителството е поело ангажименти, произтичащи от исканията на бизнеса.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"