fbpx

Петролът отново тръгна надолу, повлиян от слаби данни за китайската икономика

Цените на петрола се понижиха, тъй като слабите икономически данни за Китай предизвикват опасения относно търсенето в най-големия вносител на суров петрол в света, докато, в същото време, ръководителят на най-големия износител в света Saudi Aramco заяви, че е готов да увеличи добива, съобщава Ройтерс.

Фючърсите на суровия петрол Brent паднаха с $1,14, или с 1,2%, до $97,01 за барел до 06:31 GMT, следвайки тенденцията от петък, когато спадът бе с 1,5%. Американският суров петрол West Texas Intermediate е 91,03 долара за барел, което е спад от 1,06 долара, или 1,2%, след спад от 2,4% в предишната сесия.

Икономиката на Китай неочаквано се забави през юли, докато производството на рафинериите спадна до 12,53 милиона барела на ден, най-ниското ниво от март 2020 г., показват правителствени данни.

Официалните данни показват, че търсенето на петрол отслабва, тъй като вътрешната логистика и потребителското търсене са възпрени от рекордно високите цени“, коментира Херон Лин, икономист в Moody’s Analytics, цитиран от Ройтерс.

Търсенето на петрол може да остане в низходяща тенденция през останалата част от годината, тъй като заплахата от ограниченията на COVID-19 насърчава спестяванията и намалява потреблението на петрол, добавя Лин.

Saudi Aramco е готова да увеличи добива на суров петрол до максималния си капацитет от 12 милиона барела на ден, ако това бъде поискано от правителството на Саудитска Арабия, заяви в неделя главният изпълнителен директор Амин Насър.

„Ние сме уверени в способността ни да увеличим до 12 милиона барела на ден всеки път, когато има нужда или бъде поискано от правителството и министерството на енергетиката“, декларира Насър. Той прогнозира, че облекчаването на ограниченията на COVID-19 от Китай и увеличаването на авиационната индустрия може да увеличи търсенето.

Цените на петрола се възстановиха с повече от 3% миналата седмица, след като повреден компонент на нефтопровода прекъсна производството на няколко офшорни платформи в Мексиканския залив и тъй като инвеститорите намалиха очакванията за повишения на лихвените проценти в Съединените щати.

Компанията за енергийни услуги Baker Hughes Co съобщи в петък, че броят на нефтените платформи в САЩ се е увеличил с 3 до 601 миналата седмица. Броят на сондажите, ранен индикатор за бъдещия добив, расте бавно, като производството на петрол предстои да се възстанови от съкращенията, свързани с пандемията едва през следващата година.

Ройтерс отбелязва, че повече доставки може да има, ако Иран и Съединените щати приемат предложението от Европейския съюз за съживяване на ядреното споразумение от 2015 г., което ще премахне санкциите върху износа на ирански петрол.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"