fbpx

Петролът тръгна нагоре

Цените на петрола продължиха покачването си от понеделник, след като ЕС се съгласи да намали вноса на петрол от Русия, засилвайки опасенията за по-свит пазар, на който вече има напрежение за предлагане на фона на нарастващото търсене преди пиковия летен сезон на шофиране в САЩ и Европа, съобщава Ройтерс.

Суровият петрол Brent за юли поскъпна с 2,19 долара, или 1,8%, до 123,86 долара за барел в 06:50 GMT, след като по-рано се повиши до 124,10 долара – най-високото си ниво от 9 март. По-активният августовски договор се повиши с 2,25 долара до 119,85 долара.

Агенцията припомня, че цените на петрола скочиха през март до най-високите си стойности от 2008 г. насам, като са се повишили с над 55% досега тази година.

Те трябва да получат допълнителна подкрепа, тъй като се очаква търсенето от Китай да се увеличи след облекчаването на ограниченията на COVID-19.

Шанхай обяви край на двумесечното си блокиране и ще позволи на по-голямата част от хората в най-големия град в Китай да напуснат домовете си и да карат колите си от сряда.

Що се отнася до производството, ОПЕК+ ще се придържа към миналогодишното споразумение на срещата си в четвъртък със скромно увеличение на производството през юли с 432 000 барела на ден, за заявили  източника от ОПЕК+, отхвърляйки призивите на Запада за по-бързо увеличение до по-ниски растящи цени, съобщава още Ройтерс. Членове от ОПЕК+ твърдят, че пазарът на петрол е балансиран и че последните повишения на цените не са свързани с фундаментални фактори.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"