fbpx

Пикът на изкопаемите горива е до 2030-та, преходът към чиста енергия е неудържим

Световното търсене на изкопаеми горива се очаква да достигне своя връх до 2030 г., тъй като все повече електрически автомобили излизат на пътя, а икономиката на Китай расте по-бавно и се пренасочва към по-чиста енергия, заявяват от Международната агенция по енергетика, отхвърляйки аргументите за увеличение на инвестициите, информира Ройтерс.

Докладът на МАЕ, който съветва индустриализираните страни, контрастира с мнението на групата производители на петрол ОПЕК, която вижда нарастване на търсенето на петрол дълго след 2030 г. и призовава за трилиони нови инвестиции в петролния сектор.

В своята годишна прогноза за световната енергетика МАЕ посочва, че през това десетилетие са видими пиковете в търсенето на петрол, природен газ и въглища в сценария, базиран на текущите политики на правителствата.

„Преходът към чиста енергия се случва в световен мащаб и е неудържим. Не е въпрос на „ако“, а просто на „колко скоро“ – и колкото по-скоро, толкова по-добре за всички нас“, заявява изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол, цитират от Ройтерс. По думите му правителствата, компаниите и инвеститорите трябва да стоят зад преходите към чиста енергия, вместо да им пречат.

Все пак МАЕ посочва също така, че при сегашното състояние на нещата търсенето на изкопаеми горива ще остане твърде високо, за да се постигне целта на Парижкото споразумение за ограничаване на повишаването на средните глобални температури до 1,5 градуса по Целзий.

Това рискува не само да влоши въздействието върху климата след година на рекордна жега, но и да подкопае сигурността на енергийната система, която е изградена за по-хладен свят с по-малко екстремни метеорологични явления“, се казва в изявлението на агенцията.

До 2030 г. МАЕ очаква да има почти 10 пъти повече електрически автомобили по пътищата по света и цитира политиките, подкрепящи чистата енергия на ключови пазари, като натежаващи върху бъдещото търсене на изкопаеми горива.

Например агенцията сега 50% от новите регистрации на автомобили в САЩ да бъдат електрически през 2030 г., което е огромен ръст спрямо 12% в прогнозите си преди две години. Тази промяна до голяма степен се дължи на  Закона за намаляване на инфлацията в САЩ.

МАЕ също така вижда промяна в ролята на Китай като ключов източник за нарастване на търсенето на енергия.

Докато Китай през последното десетилетие представляваше почти две трети от нарастването на глобалното използване на петрол, импулсът зад неговия икономически растеж отслабва и страната е „източник на чиста енергия“, се казва в доклада, добавяйки, че повече от половината от глобалните продажби на електрически превозни средства през 2022 г. са били в Китай.

МАЕ изтъква, че ключът към организирания преход е увеличаването на инвестициите във всички аспекти на чиста енергийна система, а не в изкопаеми горива.

„Краят на ерата на растежа на изкопаемите горива не означава край на инвестициите в изкопаеми горива, но подкопава обосновката за всяко увеличение на разходите“, категоричен е докладът на МАЕ.

От ОПЕК по-рано този месец заявиха, че призивите за спиране на инвестициите в нови петролни проекти са „погрешни“ и „могат да доведат до енергиен и икономически хаос“, припомня Ройтерс.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"