fbpx

Ролята на крипто във финансиране на тероризма

Ролята на криптовалутата във финансирането на тероризма и финансирането на въоръжени групировки бе подложена на подновено наблюдение след атаката српещу Израел от палестинската въоръжена групировка Хамас.

Израел конфискува крипто акаунти, за които твърди, че са свързани с Хамас. В същото време конгресмени в САЩ призоваха правителството да предприеме мерки срещу използването на криптовалути от Хамас и неговите филиали.

Но криптовалутите са само един от начините, по който агресивни войнствени групи и групи, определени като терористични организации, получават и използват пари. Ройтерс очертава това, което се знае за ролята на крипто.

Защо крипто се използва за незаконното финансиране?

Всеки може да настрои адрес на портфейл за криптовалута, без непременно да се подлага на проверки като тези от банка.

Адресите са псевдонимни – обозначени само с поредица от букви и цифри – което означава, че хората могат да изпращат и получават криптовалута, без да разкриват самоличността си.

Технологията блокчейн, която е в основата на криптовалутата, работи дигитално, трансгранично, което означава, че може да действа като система за незабавни плащания.

В глобален план крипто е обект на по-малко специфично регулиране от традиционното финансиране, въпреки че в някои региони се въвеждат нови правила.

Специалната група за финансови действия (FATF), глобалният орган, отговорен за борбата с прането на пари и финансирането на тероризма, предупреди, че крипто активите „рискуват да се превърнат в сигурно убежище за финансовите транзакции на престъпници и терористи“.

Може ли крипто да не се проследи?

Да Но не винаги. Блокчейни като Bitcoin и Ethereum създават постоянен публичен запис на транзакциите. Това означава, че е възможно да се види какви средства са изтекли във и от адрес на портфейла и с кои портфейли е взаимодействал.

Трудно е за външен човек да идентифицира транзакции в блокчейн, но фирмите за анализ на блокчейн имат инструменти за проследяване на средства.

И все пак, за да свържат тези потоци с човек или група, изследователите разчитат на информация, която не е записана от блокчейна. Крипто борсите могат да записват кои адреси на кой клиент принадлежат и полицията може да разкрие тези, които стоят зад портфейлите.

Потребителите на криптовалута могат допълнително да скрият следите си чрез използването на крипто „смесители“ или да преместят средства към борси или други фирми, където те могат да станат трудни за разграничаване от активите на други клиенти.

Колко крипто се използва за финансиране на тероризма?

Никой не знае със сигурност.

Войнстващите групи използват различни методи за преместване на пари, включително пари в брой, банки, фиктивни компании и благотворителни организации и неофициални финансови мрежи. Крипто е малка част, изтъкват експерти.

Служител на ООН заяви през 2022 г., че преди няколко години 5% от терористичните атаки се смятат за финансирани от крипто, но това може да достигне до 20%, отбелязва Bloomberg.

Според FATF криптовалутата представлява „нарастващи рискове за финансиране на тероризма“, но че „по-голямата част“ от финансирането на тероризма все още използва обикновени пари.

Когато се идентифицират незаконни финансови потоци в крипто фирма, това не означава непременно, че всички потоци на тази фирма са опетнени, обръщат внимание изследователите на крипто Chainalysis. Според тях финансирането на тероризма „представлява малка част от по-малко от 1% от целия крипто пазар, зает от незаконна дейност“.

А други форми на незаконно финансиране?

Финансирането на тероризма е малка част от незаконното използване на крипто, което включва измами, ransomware и кражби.

Крипто престъпността достигна рекордните 20,1 милиарда долара през 2022 г., посочват от Chainalysis, определяйки тази оценка като долна граница. Тази цифра изключва случаите, когато криптовалутите са постъпления от некрипто престъпления, като например пари от дрога.

Кражбата на криптовалута чрез кибератаки също е значителен източник на финансиране за Северна Корея, според доклади на ООН.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"