fbpx

Прогнозират рязък скок на цените на емисиите

Липсата на действия в областта на климата ще доведе до бъдеща цена на въглеродните емисии в ЕС през 2027 г. за горива, транспорт и сгради до над 200 евро на тон, предупреждават германски изследователи и предлагат решение  – цените на въглеродните емисии на вътрешния пазар да се увеличат още сега, посочват в своя публикация Euractiv.com и Euractiv.bg.

От 2027 г. дизеловите, бензиновите и топлинните емисии стават част от специална схема за търговия с емисии, наричана СТЕ II. Заради забавени политики като забраните на газовите котли, началната цена на схемата може да бъде заплашително висока.

Ако СТЕ II играе централна роля в постигането на климатичните цели, когато започне през 2027 г., съществуващите анализи показват, че трябва да се очакват цени от над 200 евро на тон“, посочва базираният в Берлин мозъчен тръст Agora Energiewende, цитиран от изданията.

Ако нищо не се промени, цените на бензиностанциите ще скочат с 40 цента на литър, когато часовниците бият полунощ на 31 декември 2026 г., когато всички CO2-еквивалентни емисии от автомобилния транспорт и отоплението ще трябва да бъдат съпоставени с еквивалентни сертификати за търговия с емисии, организирани от търговците на горива. Количеството на сертификатите е ограничено и ще намалява бързо.

Първоначалната оценка, извършена от Европейската комисия, прогнозира цена от 45 евро, а ЕК очаква, че целите от климатичният пакет на ЕС „Готови за 55“ ще бъдат изпълнени навреме и всички страни ще се ангажират със своите климатични цели.

300 евро за тон през 2030 г. или дори „следващата година“ биха били твърде много и ще доведат до отричане на действията в областта на климата“, заявява  Йенс Шпан, говорител на германската ковсервативна партия ХДС, за която се смята, че ще ръководи следващото правителство.

Политиците в момента ходят по тънко въже. Френското движение на жълтите жилетки – което протестира срещу по-високите данъци върху горивата, показа на политиците, че гражданите могат да изразят недоволството си от основани на цените действия в областта на климата. Берлин пък се тресе от яростната опозиция срещу опита за забрана на нагревателите с изкопаеми горива, вместо да разчита на сигналите за цените на въглерода, се отбелязва още в публикацията.

Експерти предлагат повишаване на доверието в климатичните мерки, като промяната бъде направена по-малко рязка. Това може да се постигне чрез по-бързо повишаване на текущата цена на въглеродните емисии в Германия, като същевременно се преразпределят приходите към гражданите.

Към момента секторите, обхванати от СТЕ II, подлежат на номинална въглеродна цена от 30 евро за тон емисии, но от 2025 г. тази цена ще бъде минимум 55 евро.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"