fbpx

Подготвят обществена поръчка за жп връзка на летище „Бургас“ и гарата

До края на месец юли стартира обществена поръчка за изготвяне на проект за жп връзка между гарата и летището в Бургас. Той ще включва всички подготвителни дейности преди започване на реалното строителство.

Физическото изпълнение на проекта е заложено в Програма „Транспортна свързаност“, която е в процес на одобрение от Европейската комисия, заяви транспортният министър Георги Тодоров.

Двамата заедно с генералния директор на НКЖИ Красимир Папукчийски, дадоха в Бургас „зелена светлина“ на проекта за изграждане на системи за сигнализация и телекомуникации по направлението от Пловдив до Бургас.

По думите на министъра, системата за управление на железопътния трафик цели постигане на оперативна съвместимост на жп мрежите в Европейския съюз. С внедряването ѝ се гарантира безпрепятственото осъществяване на международни железопътни превози по европейските коридори и либерализация на железопътния транспортен пазар в Европа.

Крайният срок на проекта е октомври 2023 г., а финансирането на стойност 185 млн. лева е по линия на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"