fbpx

Постоянно живеещи във Франция руснаци съдят банки за дискриминация

Постоянно пребиваващи във Франция руснаци и белоруси твърдят, че са жертва на банкова дискриминация след началото на войната в Украйна, съобщава Capital.fr.

Блокирани заплати, замразени сметки, отказван кредит… След началото на инвазията в Украйна пребиваващи във Франция руснаци се сблъскват с трудности от обслужващите ги банки. Група от близо 500 руснаци и белоруси има намерение да се обърне към съда, срещу банковата дискриминация, на която са жертва.

Случайно минах да проверя сметката си. Видях, че моето плащане е пристигнало, след което е изчезнало. Без някой да ме предупреди или да ми обясни причините“, свидетелства Анна, на 33 години, консултант в компютърна фирма. Тази рускиня, която от 10 години живее във Франция е поискала обяснение от своята банка Сосиете Женерал. От последната са ѝ отговорили, че банката е приложила процедури „за проверка на произхода на средствата предвид международната обстановка“. „При това заплатата си получавам от една френска фирма, от 6 години плащам тук данъците си. Не съм олигарх!“, подчертава тя. Оттогава всички нейни разплащания или тегления на пари трябва да бъдат лично одобрени от нейния банкер.

И Анна далеч не е единствената. Група в Telegram, нарекла се „Дискриминация на клиентите от страна на Сосиете Женерал и други френски банки“, наброява над 1500 абонати. Тя е направила пост, с който изобличава тази дискриминация и е събрала повече от 3200 подписа за един ден. Тези руснаци всеки път се оплакват от едни и същи проблеми: невъзможност да извършват разплащания, замразени заплати, блокирани сметки, искане за обосноваване на плащанията, отказани кредити… Споменават се множество банки: Креди Лионе, Сосиете Женерал, Булсорама, БНП Париба и др.

Група от 500 потърпевши има намерение да подаде колективна жалба до съда. Френските банки прилагат мерки, които много наподобяват на санкции, спрямо своите рускоговорящи клиенти, без да правят разлика и без да дават каквото и да е обяснение. Така се изпълнява съставът на текста от Наказаталения кодекс за престъпна дискриминация“, твърдят адвокатите Мари-Лор Картие и Александр Мениел, ангажирани да внесат жалбата.

От своя страна банките отричат каквато и да било дискриминация. Сосиете Женерал твърди, че следва буквално правилата. Европейският регламент от 25 февруари „забранява да се приемат депозити на руски граждани, на физически лица, които пребивават в Русия, на държавни и общински органи, фирми и организации със седалище в Русия, ако общата сума на депозитите надхвърля 100 000 евро в една кредитна институция“.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"