fbpx

Повторно тестване на руски туристи у нас за спасяване на сезона

Алиансът на туристическата индустрия в България (АТИБ) изрази очакванията си от служебния кабинет да предложи мерки, които едновременно да подпомогнат оцеляването на заетите в най-пострадалия от кризата и стратегически за родната икономика сектор – туризма и в същото време да гарантират здравето на българските граждани.

Позицията им, която публикува на сайта си Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), е по повод публикации в социалните мрежи и сайтове за това, че предстои тотално затваряне на българските граници за руски туристи.

Припомняме, в момента в Русия има пореден взрив на случаи с ковид, заради по-агресивния индийски вариант.

Подчертава се, че в контекста на изключително трудния летен сезон, неотворили хотели, туроператори и места за настаняване са ръба на оцеляването и подобна мярка би довела до изключително големи сътресения на туристическия пазар, категорични са от организацията.

От алианса изтъкват, че здравето на българските граждани е най-важно и наистина трябва да се взимат мерки относно пристигане на граждани от страни, в които епидимологичната обстановка е усложнена.

Според АТИБ един от вариантите е да се въведе повторно тестване на руските граждани, които изпълняват изискванията за влизане в страната – отрицателен PCR или антигенен тест, завършена ваксинация или доказателство за преболедуване през последните 6 месеца, при пристигането им у нас. Предлага се отделените от правителството милиони левове за антигенни тестове да могат да бъдат предоставени за безплатни проби на пристигащите руски граждани.

От асоциацията са готово да приемат и други разумни мерки, предложени от здравното министерство – след съгласуване и обсъждане с бранша, така че да се предотврати затварянето на границите за руски туристи. Тъй като това би се оказало пагубно не само за този изключително труден летен сезон, но и за следващите години.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"