fbpx

Ресторантьори искат НАП да реши въпроса с бакшишите

Ресторантьори поставят въпроса за облагането на бакшишите, както и трябва ли да бъдат санкционирани, ако данъчна проверка установи по-голяма наличност в касата на заведението от отчетения от касовия апарат оборот.

От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) призовават за ясен регламент за бакшишите, тъй като заради тях често се получавали несъответствия. „НАП трябва да допусне до 10% толеранс в касата или да вземе мерки за легализиране на бакшиша“, коментира пред БНР Станислав Стоянов, заместник-председател на БХРА, пише „Сега“.

Въпросът с бакшишите ресторантьорският бранш е повдигал и преди, припомня изданието. Преди две години от Българската асоциация на заведенията поискаха в касовия бон задължително черно на бяло да пише какъв е размерът на бакшиша. Така щели да се избегнат проблемите с НАП, когато при проверка се засекат повече пари в касата. От приходната агенция тогава категорично се противопоставиха на подобно решение и обясниха, че включването на бакшиша в касовия бон означава да се узаконят разликите в касовите наличности.

Едно от решенията е бакшишите да се държат на специално място извън касата, посочиха от НАП. От приходната агенция дори обясниха, че обсъждат дали тези допълнителни пари трябва да се декларират като доход и да се облагат.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"