fbpx

Предупредиха британците, кога да очакват прекъсвания на тока

Основният енергиен доставчик във Великобритания, National Grid, предупреди британците, че трябва да очакват прекъсвания на електроподаването през идващата зима.

Определено лошите новини за поданиците на Негово Величество се редят една след друга. Главният изпълнителен директор на National Grid (органът, който контролира британската електрическа и газова мрежа), Джон Петигрю, предупреди домакинствата да се готвят за прекъсване на електрозахранването между 16:00 и 19:00 часа в наистина „много, много студени“ делнични дни през тази зима в случай на намаляване на вноса на газ от Европа. Той направи това предупреждение по време на срещата на върха за енергийния преход, организирана от Financial Times, пише Capital.fr.

Петигрю обясни, че National Grid ще трябва да прибегне до поетапни прекъсвания на електрозахранването през „най-тъмните вечери на януари и февруари“, ако националният енергиен доставчик не успее да получи достатъчно газ от континента, за да отговори на търсенето, особено ако страната бъде обхваната от голяма студена вълна.

Прекъсвания на тока през най-студените месеци на годината

Ако положението на континента изглежда сложно, то може да се окаже много по-лошо във Великобритания, която понася тежестта на няколко едновременни кризи, като се започне с непреставащата политическа криза. Изправен пред тази ситуация, National Grid прецизира своите прогнози и успя да изготви с известна точност график на прекъсванията на електроподаването. За директора на електропреносната мрежа въпросът не е дали ще има прекъсвания на тока, а кога ще се случат.

National Grid смята, че най-тежка ще бъде ситуацията през двата най-студени месеца в годината – януари и февруари. Националният доставчик уточнява още, че най-голям шанс за масови прекъсвания ще има между 16 и 19 ч., когато потреблението е най-голямо.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"