fbpx

При апатична активност на местния вот, ГЕРБ сдава София, напът да изгуби и Варна

Започналите бавно да излизат официални данни на ЦИК, на базата на различни проценти СИК протоколи в общинските избирателни комисии, потвърждават повечето резултати от паралелните преброявания на социологическите агенции. Толкова бавното обработване на бюлетини и протоколи според експерти е нещо нормално и се обяснява с голямата сложност на местния вот – едновременни избори и за кмет на община, кмет на район, на кметство и общински съвети, където трябва да се изчисляват и преференции.

Все пак е ясно, че в няколко от големите градове – Бургас, Кърджали, Стара Загора, Ямбол, Перник, Кюстендил, Монтана, Враца, Търговище – са избрани кметове, които са минали 50% граница още на първи тур, като с изключение на Кърджали, където кметът е нов, останалите са досегашните градоначалници, издигнати или подкрепени от ГЕРБ. В много други обаче и то знакови, предстоят балотажи, които най-често са между кандидати на партньорите в централната власт – ГЕРБ и ПП-ДБ.

Голямата интрига в София даде първия си отговор, като 48.22% от обработените СИК протоколи потвърждават данните на социолозите, че кандидатът на ГЕРБ Антон Хекимян губи битката за балотажа и остава трети.

Първи е кандидатът на ПП-ДБ Васил Терзиев с 31.58%, на балотаж срещу него отива издигнатата от БСП и редица леви формации Ваня Григорова с 21,77%, Хекимян остава трети със 17,88%. Предвид малкият процент обработени протоколи обаче данните предстоят да се променят, но едва ли бившият журналисти ще успее да измести бившата синдикалистка от второто място.

Резултати за общински съвет в София при близо 50% обработени протоколи

Общинският съвет в столицата ще бъде доминиран от ПП-ДБ, които вероятно ще бъдат 2:1 спрямо тези на ГЕРБ. Прави впечатление, че „червената“ листа изостава значително от резултата на Ваня Григорова.

На тези местни избори обаче са гласували около 80 хиляди столичани по-малко в сравнение с предишния местен вот. Като цяло за страната се очертава най-слаба избирателна активност на местни избори досега, под 40%.

Големи балотажи се очертават във Варна, където настоящият кмет Портних има крехка преднина от 26,43% (при обработени 97.78% СИК протокола), втори е Благомир Коцев, издигнат от ПП-ДБ с 21,6, който отива на балотаж, тъй като кандидатът на Възраждане Коста Стоянов събира за момента 18,75%. Голяма е вероятността според наблюдатели, ГЕРБ да загубят и морската столица. Балотажи ще има и в още 19 областни града.

За отбелязване е фактът, че в повечето областни градове, с изключение на Кърджали и Бургас, общинските съвети са „шарени“ без ясно изразено мнозинство, което ще е предизвикателство пред бъдещите кметове.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"