fbpx

Присъдата на UBS потвърдена, но глобата силно редуцирана

Апелативният съд на Париж намали значително санкцията на Обединената швейцарска банка (UBS) на 1,8 млрд евро, след като първата инстанция осъдена през 2019 г. банката на рекордна глоба от 4,5 млрд евро.

Но все пак присъдата е осъдителна и тя потвърждава обвиненията срещу банката както за насърчаване на незаконни банкови услуги, така и за пране на пари и подпомагане на данъчни измами, пише Les echos.

Съдебното решение доведе до покачването на цената на акците на UBS с 2%.

Банката обаче се надяваше обвиненията да бъдат отхвърлени от апелативния съд и по-специално обвинението за пране на пари – заради потенциалната вреда на репутацията й.

Трудно можем да разберем това решение“, реагира адвокатът на UBS Ерве Темиме. „Това е решение, чиито последствия са по-малки от 2,7 млрд евро, което е разликата с първоинстанционното решение. Но все пак това е наказателна присъда и ние сериозно ще обмислим дали да не подадем жалба до Върховния съд на Франция“. Срокът за това е 5 дни.

Въпреки че съдът признава вината на банката за това, че е насърчавала богати френски клиенти да откриват сметки в Швейцария между 2004 и 2012 г. без знанието на данъчните власти, той взема под внимание и аргументите на адвокатите по защитата. Според тях е невъзможно да се определи размерът на укритите данъци. Следователно е невъзможно да се приложи предвидената максимална глоба, която може да достигне до половината от сумите, които са били подложени на операции по изпиране.

Още от самото начало базата за изчисление на измамата се превърна в основна пречка за осъждането на банката. За разлика от други сходни случаи, съдът не разполага с файловете на измамниците. В случая с HSBC например, разкритите от един бивш служител на банката, Ерве Фалсиани, файлове позволиха да се направи известна оценка на укритите средства.

Тук няма нищо такова. В книгите на банката се виждат само официалните сметки на клиентите…, но не и укритите средства.

Мотивите на първоинстанционния съд представляват малка юридическа революция: „измамата води своите корени от една древна, систематизирана и добре структурирана вертикално организация“. С една дума, безмислено е да се търсят детайлите на измамата от гледна точка на доказателствата, след като създадената от човека система неизбежно води до нея. Това е мотив, който вече е използван в съдопроизводството, но при дела за корупция и никога по дела за изпиране на укрити данъци.

По всичко личи, че Парижкият апелативен съд отказва да приложи тези мотиви. Поради това той налага максималната санкция, предвидена от Наказателния кодекс., т.е, 3,75 млн евро. Съдиите признават вината на швейцарската банка, но, поради липса на обективни доказателства за изчисление на глобата, налагат максималната предвидена от закона санкция.

Въпреки това, поради огромния размер на измамата – обвинението беше предявило укрити данъци за 9,6 млрд евро – апелативните съдии конфискуват внесените като гаранция 1 млрд евро. Към това се прибавят още 800 млн евро, изискуеми от държавата.

Освен това съдът освобождава френския филиал на UBS France от преследване за съучастничество в изпиране на пари и данъчни измами, но го осъжда за съучастие в незаконни банкови практики на глоба от 1,875 млн. евро, която е значително по-малка от наложената на първата инстанция – 15 млн евро.

Четирима от шестимата разследвани бивши служители бяха осъдени на до една година условно и на 300 000 ево глоба, присъди също значително по-леки от първоначалните.

UBS вече е заделила 450 милиона евро във връзка със случая. Анализатори коментират, че банката вероятно ще начисли още 1,5 милиарда долара през четвъртото тримесечие на тази година, при условие че не обжалва присъдата.

Това ще остави банката с около 4,2 милиарда долара излишък от капитал, което я поставя „в силна позиция да обяви по-голямо обратно изкупуване на акции с резултатите за цялата година и актуализацията на стратегията на 1 февруари„.

Превод Георги Саулов




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"