fbpx

Призоваха депутатите да се активизират за приемане на ключови законови промени за еврото

За окончателното изпълнение на ангажиментите за присъединяването на България към еврозоната е нужно приемането на определени законодателни промени. Това отбеляза финансовият министър Росица Велкова по време на участието си в конференция, посветена на предимствата от приемането на еврото.

По думите й от изключителна важност е приоритетно разглеждане от Народното събрание на законопроектите за изменение и допълнение на Закона за мерките срещу изпирането на пари, Кодекса за застраховането, Търговския закон и Закона за БНБ.

Велкова уточнява, че Търговският закон и Законът за мерките срещу изпирането на пари вече са в Народното събрание. Тя информира още, че до края на днешния ден предстои Министерският съвет да приеме и изменения в Кодекса за застраховането и Закона за БНБ, като призова народните представители да подходят национално отговорно при приоритизирането на дневния си ред и тези закони, които са изключително важни, да бъдат приети.

От изказването й става ясно още, че за целите на подготовката на комуникационния план на кампанията е възложено социологическо проучване за нагласите в обществото и бизнеса към въвеждането на еврото, с което да се идентифицират спецификите на целевите групи, техните очаквания и нагласи, какви проблеми трябва да бъдат адресирани. Данните от проучването ще бъдат съобщени в близките дни.

По думите на Велкова предстои да се разработи и приеме Закон за въвеждане на еврото в България, който ще регламентира обществените отношения, свързани с приемането на еврото като официална валута в страната и да се организира и стартира до края на годината комуникационна и информационна кампания, която да продължи и през следващата година. Целта е чрез Закон за въвеждане на еврото да се установи процедурата за въвеждането на еврото, курса на преобразуване, извеждане на лева от обращение, начина и срока за замяна на пари в брой, правилата за превалутиране на цени, заплати, социални помощи, мерките за защита на потребителите, санкции и др.

Целта на информационната кампания е предоставянето на точна, достъпна, разбираема, навременна и всеобхватна информация за всички практически аспекти, които ще обхване Законът за въвеждане на еврото. Фокус на кампанията ще бъде информирането и разясняването на всички възникнали въпроси на база направените анализи и преодоляване на негативните нагласи и страховете у българските граждани от покачване на цените, промяна в доходите, инфлацията в резултат на приемане на еврото, с акцент върху мерките за защита на потребителите.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"