fbpx

Бизнесът предлага проект за 200 млн. лв. грантова помощ за микро и малки предприятия

Национално представените работодателски организации подготвят проект за ефективна подкрепа на малките и средни предприятия у нас чрез грантово финансиране в размер на 200 млн. лева.

Документът ще бъде изпратен до министъра на икономиката Лъчезар Борисов, с искане за обявяване на процедура за ликвидна подкрепа, а именно „Подкрепа за микро и малки предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19“.

Предлага се новата процедура да е насочена към микро и малки предприятия, за финансиране на текущи разходи с ограничен инвестиционен елемент за придобиване на ДМА, като бизнесът подчертава, че процедурата трябва да се насочи само към микро и малки предприятия.

Бюджетът на предлаганата процедура се формира като разлика от 200 млн. лв. и дофинансирането за процедурата „Подкрепа за средни предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19“.

200-те милиона лева следва да бъдат възстановени на Оперативна програма иновации и конкурентоспособност от ББР, предлагат работодателите.

Схемата, разработена от четирите работодателски организации предполага подкрепата за средни предприятия да се концентрира във вече обявената процедура „Подкрепа за средни предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19“. За целта тя да се дофинансира със средства от посочения ресурс – 200 млн. лв., в размер, необходим за осигуряване на БФП на всички подадени проекти, отговарящи на изискванията. Точният размер да се определи от Управляващия орган (УО) на база и на статистика за процента отхвърлени проекти в процеса на класиране по процедурите на ОПИК, с оглед определяне на бюджет за финансиране на всички допустими кандидати по процедурата.

Подчертава се, че този подход е единственият бърз начин грантовата подкрепа да достигне до максимален брой значими за икономиката фирми, тъй като това е единствената отворена по ОПИК грантова схема в момента, а всяка бъдеща ще се реализира с повече от два месеца закъснение от нея.

Предлага се формираният бюджет на процедурата да бъде разпределен по следния начин:

  • Микро предприятия – 20 млн. лв.
  • Малки предприятия – остатъкът от определеният на 25.08.2020 г. бюджет на процедурата (след допълване на бюджета по настоящата процедура за средни предприятия).

Предлага се основният бюджет да бъде насочен към малките предприятия, тъй като те до момента са оставени практически без подкрепа: максималните 10 000 лв., които можеха да получат от предишната процедура за микро и малки предприятия де факто не представляват реална  подкрепа за типично работещо малко предприятие с месечни разходи, които варират между 25 х. лв. и много често 250 – 300 х. лв.

Уточняват се детайли за условията, по които предприятията магат да кандидатстват, както и разписване на секторите, които трябва да бъдат подпомогнати, като целта е помощ да получат представители на всички сектори с принос в икономиката.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"