fbpx

Тонове стари пестициди са загробени в срутени складове

Започва обезвреждане на най-опасните обекти, в които са загробени пестициди в страната.

Това съобщи министърът на околната среда и водите Емил Димитров по време на проверка на първия от два обекта в село Радомирци, община Червен бряг. За тях са получени сигнали за загробени пестициди.

Министър Димитров извърши инспекцията заедно със зам. – главния прокурор от Върховна административна прокуратура (ВАП) Десислава Пиронева.

По разпореждане на ВАП се прави инвентаризация в цялата страна на хранилища, които са в близост до водоизточници, замърсяват природата, не са охраняеми и са с лесен достъп за хора, които биха могли да злоупотребят.

Проблемите започват още от 90-та година, днес тези обекти постоянно се увеличават, разположени са в срутени сгради, има и резервоари, пълни с течни препарати.

Нито един килограм няма да бъде унищожен в България, категоричен е министър Димитров. Той поясни, че след изваждането препаратите ще бъдат преместени на площадка, която има разрешение за работа с опасни вещества.

В склада те ще престоят защитени, преопаковани в съответни бидони, докато се разреши да се изпратят за инсинератор към Франция, Белгия, Швейцария, Дания.

Предстои да се установи колко са и къде се намират обектите със загробени пестициди, какво е състоянието им и какви количества заровени препарати за растителна защита има, както и каква процедура, колко време и какви средства ще са необходими, за да бъдат унищожени“, заяви зам.-главният прокурор при ВАП Десислава Пиронева по време на проверката на обект в село Радомирци.

В близост до гр. Койнаре, община Червен бряг, на територията на бивше летище днес е намерен огромен резервоар, в който има два по-малки и всичките са пълни с пестициди.

През 90-те години са сложени в тях, покрити са с найлон и пръст и са останали до днес. По спомени на хора, които са били деца тогава, са открити около 4 тона пестициди. Търсят се в района още 10 тона.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"