fbpx

Програма на ББР подпомага изграждането на фотоволтаични централи

Българската банка за развитие обяви програма за финансиране изграждането на фотоволтаични централи за нуждите на бизнеса. Новият финансов продукт е в отговор на растящото притеснение на компаниите от цената на тока у нас и в Европа, и повишеното търсене на електроенергия.

Превключването на бизнеса към слънчева енергия е работещо решение в контекста на изчерпващите се невъзобновяеми източници и заложените от ЕС цели за постигане на въглеродна неутралност.

ББР ще кредитира мощности под 1 МW/p, като отпусканите заеми могат да са до 95% от стойността на соларните централи, чрез които фирмите да намалят сериозно енергийните си разходи. Внедряването на соларни инсталации има както икономически, така и екологични ползи.

Условието е компаниите да са микро-, малки или средни предприятия, a заемите ще са със срок до 15 години. Фотоволтаичните системи, които ББР ще финансира, могат да бъдат за производство, което да покрива нуждите от ток, а също и за продажба.

Няколко са специфичните изисквания към фирмите:

  1. Собствена земя, чиято категоризация да позволява да бъде използвана за построяване на фотоволтаична централа (както и да е налице положително становище за изграждане на такова съоръжение).
  2. Предварителен договор за присъединяване на фотоволтаичната централа към съответното ЕРП или договор за изкупуване на електроенергия от частно дружество.
  3. Оферта от доставчик на компонентите с 10-годишна гаранция.
  4. Готов проект за изграждане на фотоволтаичната централа.
  5. Оферта от изпълнител по изграждане на фотоволтаичната централа / предварителен договор за поддръжка на изгражданото съоръжение.
  6. Прогнозен паричен поток за срока на търсеното финансиране.



Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"