fbpx

Топ компании очакват бъдещите си служители на“Дни на кариерата“

Над 60 водещи компании от секторите ИТ, Комуникации и Аутсорсинг участват в 13-тите „Дни на кариерата“, които се провеждат от днес до 21 октомври в НДК.

В първия ден всички желаещи с технически знания и умения и/или владеещите чужди езици могат да проведат разговори с представителите на предпочитаните от тях компании, без да минават през предварителна процедура на подаване и одобряване на документи.

При откриване на събитието заместник-министърът на икономиката Ивелина Пенева посочи, че по данни на ИТ индустрията през 2020 г. софтуерният сектор е най-бързо растящия в България. Делът на бранша в БВП през 2020 г. е около 3.8%, като за сравнение този дял през 2014 г. е бил 1.8%.

В условията на COVID-19 кризата по предварителни данни за 2020 г. е реализиран 10% ръст на приходите, като над 80% от приходите в сектора са от износ, с отчетен ръст за 2019 г. от 20% на годишна база, достигайки 3,1 млрд. лв.

По предварителни данни, през 2020 г. експортът се увеличава с 12% и достига 3.5 млрд. лв. Тя заяви още, че по отношение на работните места също се забелязва тенденция за ръст, като данните сочат, че от 2014 г. до 2020 г. увеличението в брашна е с близо 88%.  Нивото на заплатите през този период също е отчело ръст с цели 68%, което прави софтуерният сектор – работодател номер едно по размер на възнагражденията.

Зам. министърът посочи още, че през настоящия програмен период усилията на Министерството на икономиката са насочени към подпомагане на предприятията за ускорена дигитална трансформация и внедряване на иновациите и високите технологии в производството и услугите.

За реализиране на тези мерки ще са необходими висококвалифицирани и подготвени професионалисти в сферите на информационните технологии, киберсигурността, изкуствения интелект и др.

След откриването му, форумът ще продължи до 21 октомври 2021 г. – с издания в още три академични града (Пловдив – 12 октомври, Варна – 14 октомври, Габрово – 21 октомври и Виртуален ден (20 октомври).




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"