fbpx

Производствената активност в Китай продължава да спада

Производствената активност в Китай продължи да спада и през ноември, за четвърти пореден месец, под въздействието на здравните ограничения на политиката на „нулев Ковид“, която се отразява върху цялата икономика на страната. Индексът на деловата активност (PMI) възлиза на 49,4 пункта през миналия месец, в сравнение с 49,2 пункта през октомври. Едно число под 50 е показател за свиване на активността, изтъква Capital.fr.

От август този индекс постоянно е на червено. „Предлагането и търсенето на промишлени стоки продължиха да се свиват и през миналия месец поради увеличаването на огнищата на Ковид и последващите ограничителни мерки“, казва икономистът Wang Zhe от Caixin Insight. Group. „Като цяло пандемията продължава да тежи върху икономиката“, добавя той: „Производството се свива, търсенето е под натиск, външното търсене остава слабо, заетостта намалява, логистиката страда. и производителите са изправени пред нарастващ оперативен натиск.

Китай продължава да следва негъвкава здравна стратегия срещу Ковид-19, три години след появата на първите случаи в Ухан. През последните дни тя предизвика вълна от гневни демонстрации, най-големите след демократичните протести през 1989 г. Тази политика се проявява в прилагане на ограничителни мерки веднага щом се появят положителни случаи, в почти задължителни PCR тестове няколко пъти седмично и дори в поставяне под карантина на всеки пристигнал от засегнатите райони.

Намалява броят на назначенията

В този контекст компаниите останаха предпазливи по отношение на заетостта, като наемането на персонал в индустрията спадна през ноември за осми пореден месец, достигайки най-ниското си ниво от февруари 2020 г., според Caixin. Индексът Caixin прави същото заключение относно активността както правителственият индекс, публикуван в сряда (48). Иследването на Caixin-Markit, което проучва предимно малки и средни предприятия, се слави с това, че рисува по-точна картина на общата конюнктура. Официалните данни се фокусират преди всичко върху големите държавни предприятия.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"