fbpx

Промишлеността преодоля два поредни месечни спада

промишленост

Промишленото ни производство преодолява два поредни месечни спада и през ноември индексът му се увеличава с 0.7% в сравнение с октомври 2022 година. На годишна база е регистрирано нарастване с 4.7%, сочат данните на НСИ.

Ръст спрямо предходния месец е отчетен в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 33.6%, а намаление – в преработващата промишленост – с 1.9%, и в добивната промишленост – с 0.1%.

По-значителен спад в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на тютюневи изделия – с 34.9%, производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти – с 23.1%, производството на лекарствени вещества и продукти – с 10.5%, производството на основни метали – с 10.3%.

Увеличение е регистрирано при: производството на химични продукти – с 14.0%, производството на метални изделия, без машини и оборудване – с 9.2%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло – с 4.7%.

На годишна база ръст на промишленото производство е отчетен в преработващата промишленост – с 8.7%, а спад – в добивната промишленост – с 10.4%, и в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 5.6%.

Съществен ръст в преработващата промишленост спрямо съответния месец на предходната година се наблюдава при: производството на метални изделия, без машини и оборудване – с 57.6%, производството на превозни средства, без автомобили – с 56.1%, производството на напитки – с 39.6%, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета – с 33.1%.

Спад е отчетен при: производството на тютюневи изделия – с 30.8%, печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители – с 16.2%, производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти – с 16.0%, обработката на кожи; производството на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм – с 15.1%.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"