fbpx

TAP спасил Италия от деиндустриализация

Трансадриатическият газопровод (TAP) спаси Италия от деиндустриализация, заявява един от ръководителите на Института за международни политически изследвания (ISPI) Матео Вила, цитиран от Blacksea-caspia.

За Италия 2022 година беше важна от гледна точка на диверсификацията на доставките на природен газ. Ние имаме TAP, той ни спаси през 2021 година. Стремим се към по-дългосрочно сътрудничество с такива доставчици като Алжир и Азербайджан“, заявява той като добява, че Италия е длъжна да помисли за това, как да излезе от кризата, а също така да се снабди с нова инфраструктура.

Припомняме, Южният газов коридор (ЮГК) започна да транспротира азербайджански газ за Европа на 31 декември 2020 година. Той транспортира природен газ от региона на Каспийско море в европейските страни през Азербайджан, Грузия, Турция и Гърция.

TAP, който е европейският клон на Южния газов коридо,  е способен да транспортира около 10 милиарда кубически метра природен газ годишно на няколко европейски пазара. Тръбопроводът е проектиран с възможност за увеличаване на пропускателната му способност  до 20 милиарда кубически метра газ годишно.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"