fbpx

Промяна: ценови таван – само за газа, използван за производство на ток

Разполагаме с ключови инструменти, за да издържим през зимата – съхранение и спестявания; Платформа за съвместно закупуване на газ; споразумение със САЩ, което да ни измъкне от руската хватка; преразпределяне на неочакваните печалби за подпомагане на нуждаещите се чрез аварийна намеса в електроенергетиката; и инвестиране в бъдещето със REPowerEU.

Това заяви в обръщението си към Европарламента председатеилят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Тя припомни първите предприети стъпки през отминалите месеци:

Намалено потребление на газ с около 10%. Доставките на руски тръбен газ са намалели от 40% до момента до 7,5%. Компенсиране на това намаление чрез увеличен внос на LNG и тръбопроводен газ, главно от надеждни доставчици като САЩ и Норвегия. Хранилищата за пълни на 90%, коуето е с 15% повече в сравнение със същия ден на миналата година.

Това, по думите й, е първи буфер на защита и благодарение на тези мерки съюзът може и ще премине към следващото ниво, като пътната карта .включва следните ключови компоненти:

Засилване преговорите с доверени партньори – например с Норвегия – за намаляване на цената, която плащаме за внос на газ. „Като Европейски съюз имаме значителна пазарна мощ. И много от нашите доставчици искат да сключат сделки с нас, които са изгодни и за двете страни. Ще бъде укрепена нашата енергийна платформа. Това е в наш колективен интерес. Трябва да избегнем сценарий, при който държавите-членки отново наддават една друга на световните пазари и повишават цените за Европа„, изтъква фон дер Лайен.

Относно цената на газа, тя коментира, че той се използва в три области: промишленост, отопление и електричество. 1) Високите цени на газа водят до цените на електроенергията. Трябва да се ограничи това инфлационно въздействие на газа върху електроенергията – навсякъде в Европа. „Ето защо сме готови да обсъдим таван на цената на газа, който се използва за производство на електроенергия. Този таван би бил и първа стъпка по пътя към структурна реформа на пазара на електроенергия“, посочва председатеилят на ЕК.

Що се отнася до ценита на газа извън пазара на електроенергия, такъв таван на цените трябва да бъде проектиран правилно, за да се гарантира сигурността на доставките, смята фон дер Лайен. Предлага се и временно решение относно това, че TTF вече не е представителен за европейския пазар, който днес включва повече LNG. Това временно решение ще е валидно, докато не бъде разработен нов ценови индекс на ЕС, който да гарантира по-добро функциониране на пазара.

На фона на случилото се с тръбите на Северен поток 1 и 2, опроделено от нея като актове на саботаж, фон дер Лайен представи план от пет точки:

Първо, трябва да сме по-добре подготвени. Съвсем наскоро постигнахме съгласие за ново законодателство, което ще засили устойчивостта на критични субекти на ЕС. Ресорната парламентарна комисия ще го гласува следващата седмица. И вече можем и трябва да работим на тази основа.

Второ, трябва да направим стрес тестове на нашата инфраструктура. Трябва да идентифицираме слабите му места и да подготвим реакцията си за внезапни смущения. Ще работим с държавите-членки, за да осигурим ефективни стрес тестове в енергийния сектор. Това следва да бъде последвано от други високорискови сектори, като офшорна цифрова и електрическа инфраструктура.

Трето, ще увеличим капацитета си за реагиране чрез нашия вече въведен Механизъм за гражданска защита на Съюза. С това можем да подкрепим държавите-членки в справянето с прекъсването на критичната инфраструктура – например с гориво, генератори или капацитет за подслон.

Четвърто, ние ще използваме по най-добрия начин нашия капацитет за сателитно наблюдение, за да откриваме потенциални заплахи.

Пето, ще засилим сътрудничеството с НАТО и ключови партньори като САЩ по този критичен въпрос.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"