fbpx

Провали ли се ОИСР в опита да спре източването на данъци

Провали ли се ОИСР в опита си да реформира данъчната система, да я направи по-справедлива? Такова заключение прави британската неправителствена организация Tax Justice Network в доклад, публикуван тази седмица. Истина ли е това или лъжа, пита в свой анализ RFI.

Вече повече от десет години ОИСР работи върху реформа, представяна като майка на всички битки за премахване на данъчните убежища. Реформата беше приета през 2021 г., но все още не е влязла в сила. Но не за това Tax Justice Network критикува действията на клуба на богатите страни, а за източването на данъци.

Заключението ѝ за тази година е, че посредством укриването на данъци от страна на свръхбогатите и ловките действия на мултинационалните компании, 470 милиарда долара данъчни приходи са източени от държавите. И тази сума се е покачила с 40 милиарда долара за една година, уточняват авторите.

Данните са тревожни, но погрешни, твърди британски експерт

Дан Нейдъл демонстрира това брилянтно и подробно в пост в LinkedIn. Той е бивш данъчен адвокат, сега пенсионер, който в резултат на професионалната си дейност е натрупал значително богатство. В поста си Нейдъл подробно и много конкретно разобличава фалшивите добри идеи на реформите, като същеременно посочва и истинските данъчни кражби. Трябва да подчертаем, че той принуди бивш британски финансов министър да подаде оставката си поради това, че е прибягвал до услугите на офшорен тръст.

Основната критика на този независим експерт е, че Tax Justice Network умишлено пренебрегва резултатите от вече извършените реформи и прави екстраполация въз основа на невероятни цифри. През 2021 г. бяха открити депозити на обща сума 11 трилиона долара при автоматичния обмен на информация между банките, нов стандарт, въведен след 2014 г. с цел възпиране на данъчните измами. Това само по себе си не означава, че тези суми не са били данъчно обложени, но това съждение стои в основата на изводите на неправителствената организация, която изчислява, че тези 10 000 милиарда долара не са били декларирани, и от там съвсем ан гро достигат до оценката си за укриване на данъци

Какъв е реалният размер на данъчната измама?

Невъзможно е да се оцени към днешния ден, обяснява Паскал Сен-Аманс, друг известен експерт. Според бившия директор на данъчната администрация на ОИСР, който работи усилено петнадесет години за постигнето на историческото споразумение от 2021 г., можем само да правим предположения по тази тема. Страните, които виждат голямо разминаване между икономическата реалност и данъчните си приходи, правят някои хипотези, но това е къртовска работа и няма математически формули. Връщайки се към противоречивия доклад на неправителствената организация, Паскал Сен-Аманс също изразява скептицизма си относно методологията, която, според него, „интелектуално не е напълно честна“.

Неправителствената организация се бори темата да се разглежда на ниво ООН, а не в рамките на ОИСР. Това ще гарантира повече прозрачност и участие на НПО в дискусиите, което не е така в рамките на ОИСР. Но това не гарантира резултати и крие в себе си значителни рискове, подчертава Паскал Сен-Аманс. Беше сформирана коалиция от страни, които се обявяват за прехвърлянето на въпроса към ООН, припомня той, и тя беше съставена от Лихтенщайн, Барбадос, Панама и Бахамските острови, държави, които са идентифицирани като данъчни убежища. И накрая, би било илюзия да вярваме, че Съединените щати, които в момента блокират първия стълб на реформата в ОИСР, биха променили решението си пред ООН.

Поради вътрешнополитически причини Джо Байдън ще има трудности да прекара текста през Конгреса преди края на годината. От друга страна, другият стълб на реформата – 15% данъчно облагане на всички фирми с оборот над 750 млн. евро, ще влезе в сила от 1 януари следващата година, с година закъснение. И прилагането му много бързо ще изпразни от съдържание израза „данъчен рай“, но най-вече ще изпразни касите на тези убежища за милиардери. През януари ще видим дали това ще се случи.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"