fbpx

Путин критикува SWIFT, иска нова система на блокчейн база

На базата на цифрова валута и блокчейн технологиите може да бъде създадена независима система за международни разплащания. Това е заявил руският президент Владимир Путин в рамките на конференцията „Пътешествие в света на изкуствения интелект“, съобщава ТАСС.

Въз основа на технологии за цифрова валута и разпределени регистри е възможно да се създаде нова система за международни плащания, много по-удобна, но в същото време напълно безопасна за участниците и, което е важно, независима от банки и намеса на трети страни„, изтъква Путин. Той е изразил увереност, че подобно нещо ще бъде развито, защото „никой не харесва диктата на монополистите, който нанася реални щети на всички, впрочем и на самите монополисти„.

Припомняме, една от първите сериозни санкции срещу Москва след нахлуването в Украйна бе изключването на Русия от системата SWIFT.

Според него глобалните финансови институции трябва да отразяват реалностите на многополюсния свят, да се основават на отворени демократични принципи, да изключват диктат, злоупотреби и монопол. Путин подчертава, че „в условията на днешните нелегитимни ограничения една от линиите на атака са калкулациите„.

Настоящата система за международни плащания е скъпа, нейните кореспондентски сметки и регулирането се контролират от тесен клуб от държави и финансови групи. Всъщност те са господарите на живота, те наистина монополно контролират всичко„, заявява още руският президент.

В тази връзка той е предложил да се комбинират напреднали технологии и „хилядолетния опит на човечеството“. Като пример за такъв опит Путин цитира източната система Хавала, която осигурява взаимни разплащания много преди появата на банките и все още работи.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"