fbpx

Путин нареди от 1 април газът да се плаща в рубли

Руският президент Владимир Путин обяви, че е подписал указ за промените при плащането на руски газ от „неприятелските държави“.

Ние предлагаме на тези страни (сред които е и България, б.р.) ясна и прозрачна схема. За да закупят руски природен газ, те трябва да открият сметки в рубли в руски банки. Именно от тези сметки ще се плаща газът, доставен от утре, 1 април“, заявява Путин.

По думите му, Москва ще приеме отхвърлянето на тези правила като неизпълнение и ще спре съществуващите договори.

Путин коментира, че замразяването на руски активи в чужбина е показало, че западните страни използват финансовите си системи като оръжие.

Ние доставяме на европейските потребители нашите ресурси, в случая газ. Получиха го, платиха ни в евро, които после сами замразиха. В тази връзка има всички основания да се смята, че част от доставения газ на Европа е безплатен“, изтъква руският президент.

От текста на указа се разбира, че става дума само за доставка на суровини от Газпром по тръбопроводи. „Газпромбанк“ е определена за упълномощена банка за откриване на сметки в рубли. Схемата, предлагана от Москва, е валутата, присъстваща в досегашните договори да се обменя по курса на руската Централна банка в рубли, с които да стават разплащанията.

Припомняме, страните от Европа, както и от Г7 отказаха категорично да изпълнят тази схема, тъй като това е нарушаване на договорите, в които е отбелязано, че валутите за разплащане са евро и долари.

Вчера от българското правителство коментираха, че в случай на спиране на руските газови доставки, страната ни има и други източници, с които може да компенсира недостига.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"