fbpx

Идва ли краят на господстващото положение на долара

С разширяването на финансовите санкции срещу Русия, някои държави се стремят да се освободят от долара, за да избегнат опасността на свой ред да се превърнат в мишена на американски санкции, пише RFI. Дали се поставя под въпрос доминиращото положение на зелената валута?

Страните от Г-7 заявиха, че категорично отказват да плащат руския петрол в рубли, за което настоява Кремъл. Този отказ е ново ярко доказателство за изключителната мощ, която си запазва доларът. Това е валутата на петролните пазари и на огромното мнозиство от стоки и финансови продукти. Нужно е нещо повече от указ на Владимир Путин, за да се събори системата. Други държави изразяват сериозни опасения като виждат в каква степен американската валута може да се превърне в оръжие за реализиране на военни цели, способно да разруши икономиката им. Те се опитват да намерят алтернатива, без обаче да бъде постигнат конкретен резултат на този етап.

Индия, например, обмисля механизъм за обмяна рупия-петрол, за да внася руски петрол

За тази възможност намекна индийският министър на външните работи, но тя беше опровергана от министъра на енергетиката, към когото бяха отправени питания в Парламента по този въпрос. Идеята обаче предизвика позитивни отзиви сред конкурентите. Иранският министър на петрола предложи на Делхи разплащанията на доставките на петрол да стават в рупии или в иранска валута. Китай вече урежда част от вноса си от Русия в юани и в рубли и може да увеличи този дял.

Най-голямата изненада дойде от Саудитска Арабия, главния съюзник на САЩ в Залива. Тя даде да се разбере, че е възможно занапред да котира черното си злато в юани. Преговори по този въпрос между саудитите и кийтайците се водят вече шест години, но те внезапно се засилиха след налагането на антируските аснкции. В търговски план това не е лишено от смисъл. Китай купува три пъти повече петрол от Саудитска Арабия, отколкото САЩ. На Пекин се падат 20% от износа на кралството. Но Риад има също така привилегировани отношения със САЩ, а трябва да предпазва и валутата си. Риалът е обвързан с долара и една четвърт от резервите на централната банка са в американски съкровищни бонове, т.е. в американски дълг. Принц Мохамен Бен Салман трябва внимателно да претегли всички за и против преди да отиде по-далече във валутното си сближаване с Китай.

Способен ли е юанът да измести бързо долара?

Това е целтаq афиширана от Пекин. За да я постигнеq Китай има зад себе си силата на икономиката и на стокообмена си с останалата част на света. Но докато юанът не е свободно конвертируем, той няма да може да отнеме ролята на всеобщ еквивалент от зелената валута. А за да вдъхне доверие, е необходимо централната банка да е напълно независима от държавата, което все още не е факт в Китай. Следователно, днес юанът е далече от това да се превърне в незабавна и вдъхваща доверие алтернатива на долара. Китай се стреми да засили ролята на валутата си най-вече посредством проектите, които финансира в рамките на Пътя на коприната. Петнадесетина африкански страни вече държат част от резервите си в юани.

Поставено ли е началото на процеса на „дедоларизацията“ на световната икономика

Според скорошно проучване на МВФ, ерозията на долара е започнала преди 20 години. Делът на долара в световните валутни резерви е спаднал от 70 на 60%. Но от това не се е възползвала китайската валута, на която се падат само четвърт от алтернативните валути. Останалата част е съставена от кошница от валути, считани за сигурни. Сред тях най-високо ценени са кандският долар, шведската крона и южнокорейският вон. Да се откажем от долара – да, но не на каквато и да е цена.

Превод Георги Саулов




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"