fbpx

Путин се отказа да пътува за срещата на БРИКС

Руският президент Владимир Путин няма да присъства на срещата на върха на БРИКС, която трябва да се проведе през август в Република Южна Африка. Москва ще бъде представена от външния си министър Лавров, съобщава ТАСС, като не се изтъкват причините за това решение.

Вчера обаче, от изявление на президента на Република Южна Африка става ясно, че в случай на визита на Путин, Кейптаун би искал разрешение да не го арестува, както изисква заповедта на Международния наказателен съд в Хага, издадена по обвинения за незаконна депортация на украински деца в Русия. Президентът Рамафоса изтъква, че Русия е дала да се разбере, че арест на Путин би означавал обявяване на война.

В същото време прессекретарят на руския държавен глава, Дмитрий Песков, опровергава твърденията на Рамафоса. „Никой на никого нищо не е давал да се разбере“, заявява той, макар че добавя, че на този свят на всеки е ясно, какво значи опит за посегателство над лидера на руската държава.

Припомняме, за Русия активното членство в БРИКС е от особена важност, поради икономическата и политическа изолация на Москва след нахлуването й в Украйна. Кремъл смята, че това обединение би могло да е алтернатива на изгубените досегашни икономически партньори на Русия.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"