fbpx

Ръстът на заплатите в еврозоната – новото главоболие за ЕЦБ

кристин лагард

Инфлационните очаквания сред потребителите в еврозоната спадат през януари, но очакванията за ръст на заплатите продължават да се покачват, добавяйки към опасенията, че ръстът на заплатите ще забави усилията за контролиране на цените, показва проучване на Европейската централна банка, цитирано от Ройтерс.

Общата инфлация спада сравнително бързо, но основният ценови натиск продължава да нараства, отчасти воден от бързия ръст на номиналните заплати в услугите, което предполага, че ръстът на цените може да остане много по-упорит, отколкото ЕЦБ сега очаква.

Инфлационните очаквания за следващите 12 месеца се понижават до 4,9% от 5,0% месец по-рано, докато очакванията за идните три години паднат по-рязко, до 2,5% от 3%, според средните оценки на около 14 000 потребители в шест от най-големите икономики в еврозоната.

Средно домакинствата очакват номиналният им доход да нарасне с 1,3% през следващите 12 месеца, скромно увеличение предвид високия ръст на цените, но това все още е над 1%, наблюдаван в проучването през декември.

Управата на ЕЦБ вижда номинален ръст на заплатите около 5% тази година, най-бързият от години, което е и потенциално главоболие при определяне на лихвените проценти.

Въпреки че заплатите все още едва наваксват след големия спад на реалните доходи, процентът от 5 на сто все още е несъвместим с намаляването на инфлацията до 2%, така че самото наваксване се очаква да удължи инфлацията и да затрудни ЕЦБ да достигне своите цели.

Банката повиши лихвите с 300 базисни пункта от юли и обеща още 50 базисни пункта повече през март. Пазарите вече виждат повече от 100 базисни пункта повишения в следващите ходове, преди лихвеният процент по депозита да достигне равнища на или малко над 4%.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"