fbpx

Регулаторът прие мерки, стимулиращи запълването на „Чирен“

„Булгатрансгаз“ съобщи за свои решения, свързани с предприемане мерки за осигуряване на стимули за използване на подземното газово хранилище „Чирен“, с цел постигане на по-високо равнище на запълване, с което да се подобри сигурността на доставките на газ през зимата на 2022-2023г.

Това се прави въз основа на регламента на Европарламента за запълненост на газовите хранилища в ЕС, която трябва да е поне 80% от капацитета им преди месец ноември. В момента Чирен е пълно над 40%, като седмично се запълват средно по 6.5%.

По предложение на „Булгатрансгаз“ Комисията за енергийно и водно регулиране предприема пазарна мярка за стимулиране на съхранението на природен газ, с която са определени нулеви цени за достъп за входните и изходни точки от/към газохранилището за газовата година 2022/2023, считано от 01.10.2022 г.

В тази връзка дружеството уведомява настоящите и потенциалните участници на газовия пазар в България, че считано от първи октомври се премахнат търговете за капацитет за пренос до входно-изходна точка газоизмервателна станция Чирен, като капацитетът за вход ще се разпределя на базата на разпределения капацитет за добив, а за изход от мрежата ще се разпределя на базата на разпределения капацитет за нагнетяване.

В допълнение, с цел постигане на по-високо равнище на запълване на „Чирен“ през нагнетателния период и подобряване на използваемостта на свободния капацитет за съхранение, считано от 18 август, към съществуващите търгове за капацитет за съхранение, провеждани на Платформата за резервиране на капацитет (RBP) преди месеца за съхранение, се добавят четири допълнителни търга за капацитет за съхранение в рамките на текущия газов месец.

Допълнителните търгове ще се провеждат всеки четвъртък от текущия газов месец, за който са предназначени, на цената за месечен капацитет за съхранение. За месец август, търговете ще бъдат проведени на 18 и 25 с продължителност 2 часа и начален час 13:00 ч.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"