fbpx

Рекордна 2023-та в използването на въглища въпреки спада в САЩ и ЕС

Глобалното използване на въглища се очаква да достигне рекордно високо ниво през 2023 г., тъй като търсенето в нововъзникващите и развиващите се икономики остава силно, сочи доклад на Международната агенция по енергетика (МАЕ), цитиран от Ройтерс.

Търсенето на въглища се очаква да нарасне с 1,4% през 2023 г., надхвърляйки за първи път 8,5 милиарда метрични тона, тъй като използването в Индия нараства с 8%, а това в Китай се очаква да скочи с 5% поради нарастващото търсене на електроенергия и слабото производство на водноелектрическа енергия.

В същото време в Европейския съюз и Съединените щати използването на въглища се очаква да намалее с около 20% през 2023 г., се посочва в доклада.

Прогнозира се, че използването на въглища няма да намалее до 2026 г., когато значителното разширяване на възобновяемия капацитет през следващите три години трябва да помогне за по-ниско използване с 2,3% в сравнение с нивата от 2023 г.

Въпреки това се прогнозира глобалното потребление да остане доста над 8 милиарда метрични тона през 2026 г. За да се постигнат целите, определени от Парижкото споразумение, използването на въглища без пречистване ще трябва да намалее значително по-бързо, отбелязва докладът.

Очаква се Китай да представлява повече от половината от глобалната експанзия на възобновяемите енергийни източници през следващите три години, което ще доведе до спад на търсенето на въглища в страната през 2024 г. и постигане на плато до 2026 г. Половината от потреблението на въглища в света идва от Китай, така че перспективите за въглищата ще бъдат значително повлияни през следващите години от темпото на разгръщане на чиста енергия, метеорологичните условия и структурните промени в китайската икономика.

Тази година се очаква Китай, Индия и Югоизточна Азия да отговорят на три четвърти от световното потребление на въглища спрямо една четвърт през 1990 г., като потреблението в Югоизточна Азия се очаква да надмине САЩ и ЕС през 2023 г., се казва в доклада.

До 2026 г. Индия и Югоизточна Азия ще са единствените региони, в които се очаква потреблението на въглища да нарасне значително, се отбелязва още в доклада.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"