fbpx

Renault Russia предаде акциите си на Москва

Акциите на завода Renault Russia са прехвърлени на град Москва, а делът на Renault в Автоваз е прехвърлен на института NAMI (подчинен на Министерството на промишлеността и търговията), сйобщава ТАСС. И двете сделки са одобрени от Федералната антимонополна служба на Руската федерация.

Както се посочва в съобщението на министерството, дяловете в активите ще бъдат разпределени, както следва: правителството на Москва ще притежава 100% от акциите на CJSC Renault Russia, 67,69% от акциите на автоконцерна Avtovaz ще станат собственост на Руската федерация, представлявана от FSUE NAMI. Останалите акции на АвтоВАЗ ще бъдат запазени от Ростех.

В същото време Автоваз ще продължи да произвежда цялата гама автомобили Lada в завода. Производителят ще извършва и поддръжка на автомобили Renault на руския пазар.

Министерството на промишлеността и търговията отбеляза, че условието за сделката е опцията Renault да изкупи обратно своя дял в Автоваз през следващите шест години.

Прехвърлянето на дял от групата Renault на държавата ще гарантира запазването на контролируемостта на Автоваз и възможността за продължаване на дейността на предприятието под санкционни ограничения. Така ще запазим ключови компетенции, производствен цикъл и работни места“, коментира мнистърът на промишлеността и търговията Денис Мантуров.

По думите му NAMI има значителен опит в автомобилната индустрия и разполага с модерна изследователска, развойна и производствена база, което позволява успешно да решава проблеми в областта на изследванията, проектирането, конструирането, разработването и тестването на превозни средства, както и производството на продукти в автомобилната индустрия. Конкурентоспособността на проектантския и инженерен екип на NAMI е потвърдена от създаването на превозни средства с марката Aurus на базата на единна модулна платформа, подчертава още Мантуров.

От Министерството на промишлеността и търговията също така изтъкват, че с Рено е договорено „Автоваз“ да произвежда Renault Duster, но под бранда Lada.

В същото време кметът на Москва Собянин обяви: „Чуждият собственик взе решение да закрие московския завод на „Рено“. Тове е негово право, но ние не можем да допуснем хилядният трудов колектив да остане без работа. Затова реших град Москва да вземе завода и да възобнови производството на леки автомобили под историческия бранд „Москвич“.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"