fbpx

Рухва износът на руски газ

От началото на годината „Газпром“ е намалил добива на газ до 344 млрд куб. м, което е спад с 18,6% спрямо същия период преди година. Износът на газ за чужбина за 10-те месеца е спаднал с 42,6% (67,6 млрд куб. м) до 91,2 млрд куб. м.

Само през октомври среднодневният износ е намалял с 11,5%, като намалява и търсенето на вътрешния пазар с 5,6%.

В същото време компанията съобщава, че продължава да расте износът на газ за Китай по газопровода Силата на Сибир.

Намаляването на потреблението на газ в Европейския съюз се превърна в ключов фактор за намаляване на търсенето на газ в света. За десетте месеца на тази година, според първите предварителни оценки и наличните оперативни данни, световното търсене е намаляло с над 40 милиарда кубически метра. При това намаление около 85% или 36 милиарда кубически метра е делът на 27-те страни от ЕС. Потреблението на газ също е намаляло във Великобритания: за посочения период – с около 4 милиарда кубически метра. Така общият дял на страните от ЕС и Обединеното кралство в намаляването на световното търсене е около 95%“, информират от Газпром.

В същото време компанията информира, че някои европейски страни вече са започнали да изразходват запасите от газ от своите хранилища и натоварването на европейските газови хранилища през зимата ще бъде по-високо, отколкото през предходните години, поради промени в логистиката и източниците на доставка на газ.

Според Gas Infrastructure Europe към 30 октомври в ПГХ в Европа са запълнени 68,6 млрд. куб. м газ. Но дори максималните запаси в ПГХ в големите европейски страни не гарантират надеждно преминаване на предстоящата есен-зима“, се посочва в изявлението.

Към 30 октомври украинските ПГХ са натрупали 14,6 милиарда кубически метра газ от необходимите за зимата 19 млрд.

В Украйна признават, че има само теоретична възможност за запълване на хранилищата, но не и практическа“, подчертават от „Газпром“.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"