fbpx

Румен Радев свика 47-ия парламент

Президенът Румен Радев издаде указ, с който свиква 47 Народно събрание на 3 декември, петък, от 9 часа. Така той изпълнява Конституцията, според която първото заседание на новоизбрания парламен трябва да се състои най-късно един месиц след изборите, които бяха на 14 ноември.

Припомняме, 47-то НС ще бъде седемпартийно. Първа политическа сила е Продължаваме промяната с 67 депутати, следва ГЕРБ – 59, ДПС – 34, БСП – 26, ИТН – 25, Демократична България – 16, Възраждане – 13.

Първото заседание ще бъде открито от най-възрастния депутат, който е д-р Силви Кирилов от ИТН. Очаква се народните представители да заседават отново в сградата на площад „Народно събрание“, както бе в последните два парламента.

Големи са вероятностите този парламент да успее да излъчи редовен кабинет. Вече седмица 4 от формациите – ПП, БСП, ИТН и ДБ водят активни публични преговори по различните ресори. Няма срок, в който държавният глава трябва да връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство, в случая на кандидат за премиер, излъчен от Продължаваме промяната. Румен Радев вече заяви, че ще съобрази действията си с двете основни задачи пред парламента – сформиране на кабинет и приемане на Държавен бюджет за 2022 година.

По време на коалиционните преговори по темата финанси в събота стана ясно, бе бюджет 22 най-вероятно ще бъде изготвен до края на януари 2022 година.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"