fbpx

Русия има средствата да продължи войната в Украйна, чакайки изгодни политически промени на Запад

Избирането на Доналд Тръмп през следващата година може да доведе до намаляването на помощта (военна и финансова) от западните страни за Украйна във войната ѝ с Русия, предупреждава колумнистът на capital.fr Ален Лемасон, бивш банкер, автор и основател на сайта infofi2000…

Русия изглежда разполага с необходимите ресурси, за да продължава войната в Украйна и да се възползва от предвидимите промени в политическия пейзаж през следващите години. Преизбирането на Тръмп през 2024 г. вероятно ще доведе до рязко намаляване на военната и финансовата подкрепа на САЩ за Украйна. И изглежда илюзорно да се мисли, че Европа може бързо да компенсира едно американско отдръпване. Също толкова големи, ако не и по-големи, могат да бъдат последиците за военната помощ при една евентуална, не толкова малко вероятна, победа на Националния съюз на Марин Льо Пен на президентските избори във Франция през 2027 година.

Идеята за ядрено възпиране, несъмнено абстракция в съзнанието на мнозинството от французите, всъщност е основният компонент на военния баланс на силите между Франция и Русия и в по-широк план между Европа и Русия. И в това отношение всичко предполага опасно отслабване на това възпиране в случай, че президентството попадне в ръцете на крайната десница. Законът всъщност дава правомощието на френския президент сам да решава дали да задейства ядрено оръжие.

Френското ядрено възпиране е отслабено

Франция никога няма да предприеме подобна инициатива, освен в случай на отговор на пряка и доказана външна ядрена заплаха, насочена срещу френската територия или може би срещу друга европейска държава. Такава ситуация предполага много бързо вземане на решения и реалната възможност за вземане на такова решение се свежда до това, какво е доверието към лицето, отговорно за натискането или не на бутона. Следователно ядреното възпиране е въпрос на всичко или нищо, в смисъл, че врагът вярва или не вярва в решимостта на този човек.

И по отношение на Националния съюз, всички съмнения са позволени, както е видно от миналото на неговите лидери, многобройните връзки на близост, дори на зависимост, установени през годините с руските власти, солидарността му със сходни европейски партии, публикуваните декларации на групата, сформирана в Европейския парламент. Можем също така да се опасяваме от ефективността на руските служби да въздействат върху общественото мнение, когато му дойде времето, да мобилизират многобройните проруски движения във Франция и другаде в Европа, като използват всички средства за „приятелски“ натиск, от финансови стимули до изнудване с неудобни разкрития.

Не е лесно да се предвидят средствата, които могат да се използват за противодействие на потенциално опасния ефект от влизането на крайната десница в президентството. Със сигурност можем да се надяваме на липсата на парламентарно мнозинство, но ситуацията на съжителство няма да окаже влияние върху надеждността на френското ядрено възпиране. Също така не виждаме как прилагането спрямо Франция на финансовия сценарий от 2022 г., предназначен да ограничи националистическите амбиции на Италия, би могло да даде някакъв ефект. Единствената теоретична хипотеза би била изнасянето извън Франция на командния център на френските ядрени сили, но лесно можем да си представим трудностите от всякакво естество, с които ще се сблъска подобен проект.

Влизането на Националния съюз в президентството крие голяма опасност от промяна на съотношението на силите между Европа и Русия по отношение на войната в Украйна

Тогава реалистичното решение се крие в редовното и достоверно информиране на общественото мнение за важността на френските военни отбранителни способности, включително в областта на ядреното възпиране. Едно мнение, което е склонно да обръща внимание на подобни теми в настоящия контекст на глобализация на войните в Украйна и Близкия изток. Едно мнение, което постепенно би разбрало, че изкачването на Националния съюз в президентството ще промени опасно баланса на силите между Европа и Русия и ще засили заплахата от ескалация на войната от страна на Русия.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"