fbpx

Русия иска да плаща външния си дълг в рубли, по схема, подобна на газовите разплащания

Русия има намерение да разработи нов механизъм за погасяване на държавния дълг в рубли, подобен на схемата за плащане за руски газ, съобщава ТАСС. В същото време Кремъл подчертава, че няма заплаха от дефолт, тъй като пари има.

Темата за евентуалния фалит на Русия отново стана актуална след публикацията на Bloomberg, според която инвеститорите не са получавали редовни плащания по руските еврооблигации.

Това съвпадна с изтичането на 25 май на срока на генералния лиценз на Министерството на финансите на САЩ, което изключваше плащанията за обслужване на държавния дълг на Руската федерация от антируските санкции.

Русия трябва да извърши следващите плащания по еврооблигациите през юни. Тъй като САЩ не удължиха срока на общия лиценз, за да се излезе от ситуацията в Руската федерация се подготвя механизъм, който позволява изплащане на еврооблигации в националната валута.

По думите на министъра на финансите на Русия Антон Силуанов редица външни заеми от Руската федерация предвиждат възможност за изплащане в рубли, но взетите заеми в предишни години не съдържат такава норма, затова условията ще бъдат допълнени от възможността за плащане в рубли с последващо конвертиране в чуждестранна валута.

По-късно, в интервю за CGTN, Силуанов пояснява, че юнските плащания по държавния дълг на Руската федерация ще бъдат предложени на инвеститорите, заобикаляйки западната инфраструктура: „Ние ще поддържаме имиджа на надежден кредитополучател и ще изпълняваме задълженията си, дори като вземем предвид ограниченията, наложени от западните страни“.

Според Дмитрий Песков, прессекретар на президента Путин, по-нататъшното развитие ще зависи от преговорите с притежателите на руски еврооблигации, които могат или да се съгласят на плащания по новите схеми, или да настояват за неизпълнение на задълженията на Русия. „Всичко ще зависи от тези контакти (на Министерството на финансите на Русия с облигационерите)“, заключи Песков.

По данни на Министерството на финансите към 1 февруари 2022 г. външният дълг на Руската федерация възлиза на $59,5 млрд., включително дълг по външни облигационни заеми – $38,97 млрд.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"