fbpx

Русия обяви за новина „мълния“ газовия договор между България и Турция

Руската държавна информационна агенция ТАСС обяви с новина „мълния“ подписания между България и Турция газов договор. Той бе парафиран днес в Министерски съвет от ръководствата на Булгаргаз и турската държавна енергийна компания BOTAŞ. С него българската компания получава достъп до терминалите и газопреносната мрежа на BOTAŞ.

Срокът на договора е 13 години, а обемите са по 1,5 млрд. куб метра газ годишно. В тях са включени както LNG, така и тръбен газ. Според турския енергиен министър Фатих Дьонмез този договор ще позволи на Турция да направи поредна кръчка към превръщането си в газопреносен център.

Припомняме, президентите на Русия и Турция лансираха преди време идеята турската страна да се превърна в международен газов хъб на Балканите, с помощта на пренасочени от Северен поток обеми руски газ. Някои наблюдатели в България вече отчетоха вероятността чрез въпросния договор да купуваме втечнен газ от Газпром през посредничеството на Турция.

Българският енергиен министър Христов коментира по този повод, че България не може да контролира какъв газ влиза в страната, но ще прави така, че да няма доставки на втечнен газ от Русия. Той изтъква също така, че този договор дава възможност на България да купува газ от всички световни производители и да го разтоварва в Турция.

БТА информира още, че със споразумението България ще има достъп до 5 терминала в Турция за втечнен газ. В южната ни съседка има 7 различни линии и терминали за LNG. Капацитетът, който е залегнал в подписаното споразумение, е наличен, а може и да бъде увеличен, е допълнил Дьонмез, цитиран от агенцията.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"