fbpx

Русия обяви рязко съкращаване добива на петрол

Русия планира през март доброволно да съкрати добива на петрол с 500 хиляди барела дневно. Това е заявил вицепремиерът Александър Новак, цитиран от ТАСС.

В момента ние напълно реализираме всички обеми произведен петрол, но както заявихме и по-рано, няма да продаваме на тези, които пряко или косвено подкрепят ценовия таван“, коментира Новак

По думите му планираното съкращаване на добива ще позволи да бъдат възстановени пазарните отношения.

Новината повлия на стойността на петрола, като априлските фючърси на Brent поскъпнаха с над 2,5% на лондонската борса ICE, до 86,7 долара за барел.

Представител на вицепремиера е уточнил, че съкращаването ще касае само петрола без газовия дестилат. ТАСС отбелязва, че съкращаването на добива ще се отчита от реалния добив, а не от квотите на Русия в рамките на ОПЕК+, като консултации с организацията не е имало, а решението е взето самостоятелно от Москва.

Според Новак ценовият таван може да повлияе на дефицита на петрола  и продукцията в други отрасли.

В бъдеще това може да доведе не само до намаляване на инвестициите в петролния сектор и съответно до недостиг на петрол, но и да се разпространи в други сектори на световната икономика със сходни последици“, казва Новак.

Русия смята, че механизмът „таван на цените“ при продажбата на руски петрол и нефтопродукти е намеса в пазарните отношения и продължение на разрушителната енергийна политика на страните от колективния Запад, добавя той.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"