fbpx

Русия отне сертификатите на Терем и Авионамс

Русия спира действието на сертификатите, издадени на чешкото държавно предприятие Лом Прага и българските компании Терем-Летец и Авионамс. Това е заявил в четвъртък на брифинг говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

Обърнахме внимание, поне според наличната информация, на факта, че редица страни от НАТО и ЕС продължават да доставят военна техника на режима в Киев, а също така планират да организират техния ремонт в промишлените мощности на страните от Източна Европа. В отговор руската страна взе решение за спиране на сертификатите на авиоремонтни компании, издадени преди това на чешката компания Лом Прага и българските компании Терем-Летец и Авионамс“, изтъква Захарова.

По думите й по този начин се прекратява предоставянето на услуги за проектиране и техническа поддръжка на капитални ремонти на вертолети Ми, абонаментно обслужване на комплекти оперативна и ремонтна документация, както и доставка на резервни части и компоненти.

Тези предприятия са лишени от правото да извършват работи, свързани с поддръжката и ремонта на хеликоптерна техника руско производство. В тази връзка руската страна се отказва от отговорност за безопасната експлоатация на вертолетите, ремонтирани в тези предприятия„, обясни Захарова.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"